Niet alles wordt dit jaar duurder: boter, melk en eieren zijn in prijs gedaald

supermarket, shelf, blur
Photo by Squirrel_photos on Pixabay

Boodschappen zijn de laatste jaren duurder geworden. Maar stijgen de prijzen in de supermarkt nog door in 2023? Boter, melk en eieren zijn in prijs gedaald. Tegelijkertijd ben je veel meer kwijt aan uien en zoetigheden, blijkt uit een analyse van NU.nl.

Veel prijzen in de supermarkt zijn hoger dan begin dit jaar. Maar bij sommige voedingsmiddelen is sprake van een ommekeer. Hoe komt dat? Hierbij een greep uit de kar met prijsstijgingen en -dalingen.

Neem een pakje roomboter. Dat werd bij vier grote supermarktketens ongeveer 15 procent goedkoper. De merkloze variant van 250 gram kost nu 2,25 euro, tegenover 2,59 euro begin januari.

Boter was in het afgelopen jaar juist erg duur geworden. Dat had alles te maken met de marktprijzen, de marktvraag naar boter en de kosten van veevoer en energie voor boeren. Die zakken dit jaar flink.

De prijzen van zuivel schoten in 2022 met zo’n 28 procent omhoog door duurder veevoer en hogere energieprijzen, meldde statistiekbureau CBS. Nu zakken die kosten weer wat. En daardoor dalen ook de prijzen in de supermarkt.