Schip voor 1500 statushouders naar Rotterdam, azc in buurgemeente Barendrecht gaat niet door

Silja Europa departing Tallinn Estonia 3 August 2013” by Pjotr Mahhonin is licensed under CC BY-SA 3.0

Rotterdam krijgt een schip voor de huisvesting van 1500 statushouders. De ferry, die het afgelopen jaar in Velsen lag voor de opvang van asielzoekers, ligt vanaf 1 juli in Rotterdam.

Het schip komt te liggen in de Merwehaven in Rotterdam-West. Op die plek lag eerder een ander cruiseschip voor de opvang van 1400 vluchtelingen uit Oekraïne. De ferry meert op 1 juli aan en blijft anderhalf jaar liggen, waardoor Rotterdam kan voldoen aan de verplichtingen voor het huisvesten van statushouders in 2023 en 2024.

Rotterdam moet dit jaar veel meer statushouders huisvesten dan vorig jaar, maar worstelt tegelijk met een groot tekort aan woningen. ,,Als we zonder meer aan die taakstelling zouden voldoen, komen Rotterdammers die een huis nodig hebben in de knel”, zegt wethouder Faouzi Achbar (Denk). ,,Dat willen we niet, want er zijn al te weinig woningen. Dan moet je creatieve oplossingen gaan zoeken.”

Die alternatieve oplossing is de ferry die de afgelopen periode in Velsen lag. Daar ontstond eerder veel ophef over het schip: de gemeente organiseerde zelfs een referendum over de vraag of het schip mocht blijven liggen. De ferry verhuist op 1 juli naar Rotterdam, om daar anderhalf jaar lang plek te bieden aan 1500 statushouders, vluchtelingen die al een verblijfsvergunning hebben.

Extra subsidie voor bouw

De optie kwam op tafel tijdens een gesprek tussen Achbar en staatssecretaris Eric van den Burg. Als onderdeel van de afspraak krijgt Rotterdam extra subsidie voor de bouw van meer flexwoningen en het ombouwen van kantoorruimte tot woningen. Het Rijk betaalt alle kosten voor de opvang op het schip.