Hoe 150 poëziefans ademloos luisteren naar een bijzondere Rotterdamse dichter: de burgemeester

Portret Ahmed Aboutaleb” by Roel Wijnants is licensed under CC BY-NC 2.0

Burgemeester Aboutaleb is nu ook officieel dichter. Woensdagavond presenteerde hij een bundel die hij samenstelde, en die opent met een gedicht van zijn hand.

,,Sssst”, zegt Ahmed Aboutaleb. ,,Hoor je dat?” Hij wijst naar een boom even verderop, waar een vogel kwettert. Het is een halsbandparkiet.

,,Wat zou-ie zeggen?”, zegt Aboutaleb, kijkend naar de halsbandparkiet. ,,En tegen wie?” Het publiek luistert ademloos. Stil zijn is belangrijk, legt Aboutaleb uit. Luisteren. ,,Als je met iemand wandelt, hoef je dat niet vol te praten. Stilte heeft betekenis. Stilte is mooi. Stilte is schoonheid.”

Het is woensdagavond, de zomer begint vandaag, en in Het Park luisteren zo’n 150 poëzieliefhebbers en Aboutaleb-fans naar de Rotterdamse burgemeester. Hij presenteert ‘Zomer’, een bundel met vijftien gedichten. Een bundel samenstellen deed hij al vaker, maar dit keer staat er ook een gedicht van hemzelf in. De bundel opent er zelfs mee. Een fragment:

laten we een wandeling maken in het park

we hoeven niks te zeggen

de stilte is genoeg

om elkaar te verstaan.

Met de stilte is het daarna wel gedaan, want Aboutaleb is op dreef. Presentator Wilfried de Jong zit naast hem, maar Aboutaleb heeft geen vragen nodig. Hij praat lang en uitgebreid over zijn liefde voor poëzie, die al vorm kreeg tijdens zijn jeugd in Marokko. Over de rust die hij vindt in het lezen van gedichten, en soms ook het schrijven ervan.

[…]

Genoeg gegromd

Even wordt Aboutaleb venijnig, nadat hij het gedicht van Elfie Tromp heeft voorgedragen dat zij schreef voor het nieuwe beeld voor Rotterdam Centraal. Hij geeft een sneer aan Rosanne Hertzberger, de NRC-columnist die zware kritiek op dat beeld uitte, en aan columnisten in het algemeen. ,,Waarom hechten we waarde aan meningen van columnisten? Omdat ze in de krant staan. Ik vind het niet gewichtig.” Het gedicht van Tromp vindt hij wél waardevol. ,,Omdat het veel meer recht doet aan wat het is, dan iets willen afzeiken. Want dat is het.”

Genoeg gegromd. Tijd voor nog een gedicht uit de bundel, die de hele zomer gratis verkrijgbaar is in Het Park. En daarna voor handtekeningen, want bijna iedereen wil wel een krabbel in de bundel, of een selfie. Pas als de allerlaatste fan op de foto is geweest, kan Aboutaleb tevreden naar huis. ,,Het was een mooie avond.”