Nicky portretteert Rotterdamse vrouwen met hun handen in de zakken naast het nieuwe standbeeld

Moments Contained Thomas J. Price Stichting Droom en Daad, Wim Pijbes Beeld © AFW

Het nieuwe standbeeld van de jonge, zwarte vrouw dat sinds vorige week voor Rotterdam Centraal staat, leidt tot veel positieve maar ook negatieve reacties. Als antwoord op de ophef rondom dit beeld ‘Moments Contained’ is OPEN Rotterdam-redacteur Nicky do Rosario de actie #ikbenkunst gestart. “Ik wil dat de Rotterdamse vrouw weet dat zij kunst is en dat zij ook een monument verdient.”

Do Rosario legt de hele maand juni met #ikbenkunst Rotterdamse vrouwen op beeld vast, met de handen in de zakken. Net zoals het standbeeld van Thomas J. Price op Rotterdam Centraal, waar Do Rosario erg fan van is. “Ik werd erg geprikkeld door de ophef die ontstond door de plaatsing van een standbeeld van eigenlijk een doodnormale zwarte vrouw, zoals we hen zien lopen in de stad. Zij is mij, ik ben haar”, vertelt Do Rosario aan OPEN Rotterdam.

“Het feit dat het zoveel oproept bij mensen, zowel positief als negatief, laat zien hoe nodig het is dat ook deze kunst wordt gemaakt. Dit inspireerde mij om bij te dragen aan de positieve kant van het verhaal. Wij zijn allemaal kunst.”

[…]

Watch on Instagram

Schoonheid in zichzelf

Met de portretten wil Do Rosario het bericht meegeven dat “iedereen de schoonheid in zichzelf mag zien”. “En dat ze voelen dat ze het waard zijn.” Ook hoopt Do Rosario dat haar beweging mensen inspireert om hun passies te gebruiken om te motiveren en te inspireren.

Nog heel de maand legt Do Rosario Rotterdamse vrouwen vast. Aan het eind wil Rosario iets “speciaals” doen. “Een knallend eind”, benadrukt ze. Wat dat is, is nog even afwachten.