Milieuactivisten protesteren in hart van Tata Steel: ‘Ziek van deze fabriek!’

Tata Steel IJmuiden (the Netherlands)” by Wattman (trams, treinen, etc) is licensed under CC BY-NC 2.0

Honderden activisten zijn zaterdag door het hek van Tata Steel gebroken om het terrein te bezetten. Greenpeace wil dat de staalfabriek in Wijk aan Zee per direct stopt met het belasten van het klimaat, de natuur en de omwonenden. “Tata heeft te lang getreuzeld.”

In de loop van de ochtend hebben zich een paar honderd actievoerders van alle leeftijden verzameld naast het terrein van Tata Steel, waar de fabriek vandaag draait als elke andere dag. Tata Steel is de grootste CO2-uitstoter van Nederland.

Het actiekamp van Greenpeace naast het terrein van Tata Steel. Foto: ANP

De demonstranten willen het terrein van Tata Steel bezetten. Dat is verboden, en kan zelfs gevaarlijk zijn volgens Frank Dales, de burgemeester van de gemeente Velsen. Of dat ook echt zal lukken, is ‘s ochtends nog maar de vraag voor de mensen in het actiekamp. […]

Rond elf uur vertrekt de stoet demonstranten in vuurrode overalls naar het terrein van Tata Steel, terwijl zij leuzen roepen als: “Vlucht, vlucht, vlucht, kanker in de lucht!”, “Overheid, laat ons niet stikken” en “Ziek van deze fabriek!”.


Wij weten ook wel dat we geen koekjesfabriek zijn.

Medewerker van Tata Steel

Onder het oog van de politie wordt een hek dat toegang geeft tot het terrein opengebroken. Een grote groep demonstranten gaat naar binnen. Een Tata Steel-medewerker die al 25 jaar in dienst is bij het bedrijf houdt vandaag samen met een aantal andere medewerkers een oogje in het zeil. Hij kijkt toe, maar grijpt niet in. Hij heeft best begrip voor de actievoerders: “Wij weten ook wel dat we geen koekjesfabriek zijn.”

De actievoerders op het terrein van de staalfabriek. Foto: ANP

[…]

Op het terrein kijkt Ed, leidinggevende van een van de cokesfabrieken, gefascineerd naar de actievoerders. “Ik vind het een goede actie”, zegt hij. “Wij willen ook geen kolen meer. Misschien kan dit een signaal afgeven aan de overheid om subsidies te verlenen voor meer verduurzaming.” Maar hij vertelt ook dat hij wakker werd met een knoop in zijn buik: “We willen dat iedereen heel naar huis gaat en de installaties niet worden beschadigd.”

[…]

De demonstranten benadrukken tijdens het protest steeds dat het protest gericht is op Tata Steel als bedrijf, niet op de mensen die bij het bedrijf werken. Herhaaldelijk roepen ze: “Wij strijden tegen het grote kapitaal. Niet tegen werkers, het schaadt ons allemaal!”.

Waarom Tata Steel al langer onder vuur ligt

Met de actie wil Greenpeace bereiken dat Tata Steel stopt met de vervuilende industrie. De milieuorganisatie doelt hier op de twee cokesfabrieken, waarin steenkool wordt verbrand en verwerkt voor de staalproductie.

Bij het verbranden van steenkool komen geregeld schadelijke stoffen in de lucht. Dat zorgt behalve voor CO2-uitstoot ook voor gezondheidsrisico’s voor omwonenden. Het is voor 1.100 omwonenden reden genoeg om gezamenlijk aangifte te doen tegen de staalproducent. Daarnaast stelde de Omgevingsdienst Tata Steel deze week onder verscherpt toezicht.

Top van Tata Steel laat ook van zich horen

Ook Hans van den Berg, CEO van Tata Steel Nederland, was aanwezig in het actiekamp. Hij kwam vrijdagavond poolshoogte nemen en liet in een reactie weten hetzelfde einddoel te hebben als de actievoerders.

[…]

Inmiddels hebben alle activisten het terrein van Tata Steel weer verlaten. Er is niemand aangehouden.

De mars van Greenpeace. Foto: ANP