Actievoerders weg van terrein Tata Steel, blokkade spoorlijn opgebroken door politie

Alf van Beem, CC0, via Wikimedia Commons

De activisten van Extinction Rebellion (XR) die zich hebben vastgeketend aan een spoorlijn net buiten het terrein van Tata Steel in Velsen worden door de politie verwijderd, meldt de actiegroep. De XR-leden hadden zich aangesloten bij de betogers die vanochtend het fabrieksterrein van de staalfabriek binnendrongen. Die zijn even na 18.00 uur vrijwillig vertrokken.

Door de actie van XR konden de staaltransporten van het bedrijf niet meer doorgaan. Een woordvoerder van Tata Steel zei eerder dat dit ‘verboden, gevaarlijk en risicovol’ was. Bij de acties vandaag is niemand gearresteerd, meldt de politie.

Vrijwillig vertrokken

Op het terrein van het bedrijf waren vandaag urenlang honderden actievoerders aanwezig, hoewel de gemeente dat via een noodverordening had verboden. Zij kregen steun van fietsers van Greenpeace en Scientist Rebellion en mensen vanaf het water. Alle demonstranten die op het fabrieksterrein waren, zijn inmiddels door de hoofdpoort naar buiten gelopen.

Kort daarvoor had een woordvoerder van Greenpeace al laten weten dat de actie op het terrein zou worden beëindigd. “We zijn blij dat we van ons recht op protest gebruik hebben kunnen maken in het hart van de grote vervuiler. Sluit de meest ziekmakende onderdelen. Door de hoofdingang vertrekken we met opgeheven hoofd. Als de overheid of Tata Steel niet ingrijpen komen we terug.”

[…]

Niet ingegrepen

De demonstranten hebben ruim zes uur lang op het Tata-terrein doorgebracht. De gemeente had eerder een noodverordening ingesteld, maar die werd massaal genegeerd. De politie heeft niet ingrepen en de autoriteiten lieten eerder weten de demonstratie zo goed mogelijk te faciliteren en de situatie ter plekke in de gaten te houden.

Net buiten het terrein was enige tijd een optreden gaande van de punkrockband Hang Youth.