Kritisch rapport: Honderdduizend patiënten met long covid moeten meer geld, aandacht én begrip krijgen

Hay Fever 8426” by Mraz Center for the Performing Arts is licensed under CC BY-NC 2.0

Betere registratie, een patiëntenloket, meer geld en compassie: veel meer is nodig om long covid serieus te nemen. De bijna 100.000 Nederlanders met heftige coronaklachten worden nu nog te veel miskend en vergeten, waarschuwt het Maatschappelijk Impact Team (MIT) in een kritisch rapport.

Long covid krijgt nog altijd niet het begrip, de aandacht, geld en tijd die het verdient van politiek én samenleving, stelt voorzitter Jolande Sap van het MIT maandag in een (ongevraagd) advies over de maatschappelijke gevolgen van long covid. Momenteel kampen naar schatting 450.000 mensen in Nederland met klachten als vermoeidheid, benauwdheid, een prikkelstoornis, geheugenproblemen, ‘hersenmist’ of een combinatie hiervan. 90.000 van hen lijden aan ernstige long covid en kunnen amper functioneren thuis, op het werk of op school.

[…]

Maatschappelijk

Het MIT van Sap geldt als maatschappelijke evenknie van het OMT en geeft advies aan het kabinet over maatschappelijke gevolgen van corona. Het rapport over long covid is een initiatief van het MIT zelf. De experts constateren dat long covid de levens van een grote groep mensen ontwricht en hoge maatschappelijke kosten kent.