Podcast Trouw: Hoe Nederland de strijd met de droogte aangaat

Al een maand heeft het niet geregend en dat is te zien: het gras wordt geler, planten hangen slap en in de velden en akkers sproeien boeren extra water. Deze Klimaatkwestie: hoe Nederland kurkdroog werd en wat we eraan kunnen doen.

Vlieg over Nederland heen en je ziet een land van water: van groene rechthoekjes weiland, omlijst door sloten, kanalen en rivieren. We bouwen afsluitdijken en waterkeringen, we vechten tegen het water. En toch is Nederland de laatste jaren naast drijfnat ook een kurkdroog land geworden.

Het is de laatste jaren gemiddeld meer gaan regenen, maar toch is het tegelijkertijd ook droger geworden. Zo werd de laatste vijf jaar iedere zomer bijna het neerslagtekortrecord gebroken. De zomer van 2022 was zelfs een van de vijf droogste zomers ooit gemeten. Waar gaat al die regen heen en wat kunnen we tegen de droogte doen?

Het antwoord op die vragen vinden we op een landgoed in de Achterhoek. Op ’t Medler, ten oosten van Zutphen, waar het waterschap, de provincie en de adellijke landeigenaren de strijd aangaan met de droogte.

Deze podcast werd gemaakt door Nienke Zoetbrood en Hannah van der Wurff. Met dank aan Louis Lansink, Leonieke Heldens, Onno Havermans en Joep Engels. Eindredactie: Frank Straver.