Fransen en Belgen grijpen in bij hoge supermarktprijzen, kabinet ziet geen noodzaak

Flipped shopping cart and Inflation banner” by focusonmore.com is licensed under CC BY 2.0

Frankrijk en België nemen maatregelen om de hoge supermarktprijzen te beteugelen. Maar in Nederland hoeven we daar niet op te rekenen. Het kabinet is dat niet van plan, meldt Nu.nl.

Het kan niemand zijn ontgaan: boodschappen zijn de afgelopen tijd fors duurder geworden. Zo lagen de prijzen van eten en drinken vorige maand bijna 13 procent hoger dan een jaar eerder. Ook inwoners van andere landen merken die hogere prijzen in hun portemonnee, zoals in Frankrijk en België.

Daar hebben de overheden inmiddels maatregelen aangekondigd. Frankrijk bijvoorbeeld heeft afspraken gemaakt met de 75 grootste fabrikanten om prijsstijgingen te beteugelen. Als ze niet volgen, dreigt de regering hun namen bekend te maken. Ook in België wil de minister van Economie fabrikanten dwingen om hun prijzen te temperen.

In Nederland zal dat niet gaan gebeuren. ,,Op dit moment ben ik niet van plan aparte afspraken te maken met voedingsbedrijven over prijsverlagingen”, laat minister van Economische Zaken Micky Adriaansens weten aan Nu.nl. ,,In Nederland hebben we andere spelregels die we hierbij inzetten.” In Nederland kan de toezichthouder, de Autoriteit Consument & Markt (ACM), ingrijpen als bedrijven te machtig worden en daardoor hun prijzen extreem verhogen.