Zorginstituut waarschuwt: onnodige zorg schrappen, anders basispakket op de schop

S-icd” by Robystarm07 is licensed under CC BY-SA 4.0

INTERVIEW

We moeten echt nee leren zeggen tegen een medische behandeling. Lang niet alles wat kan, is het beste voor de patiënt, waarschuwt Sjaak Wijma van Zorginstituut Nederland. Als dokters en patiënten niet vaker kiezen of ze een pil of operatie beter kunnen overslaan, dreigt de botte bijl door het basispakket te moeten. ,,Dan wordt het van: kraamzorg eruit, ja of nee.”

Na jaren van adviseren en experimenteren stijgt de druk om nog scherper te kiezen welke zorg zinnig en passend is. Dokters, verzekeraars, patiënten en de overheid moeten meer met elkaar in gesprek over de vraag of een behandeling écht zinnig is. Anders moet de botte bijl door het basispakket, vreest voorzitter Sjaak Wijma van Zorginstituut Nederland in gesprek met deze site. ,,Dat een behandeling kan, wil niet per se zeggen dat die ook de beste is voor die patiënt.”

Er is al een lijst met ruim vijftig behandelingen, hulp- en geneesmiddelen die misschien overboord kunnen.

[…]

Basispakket

Zorginstituut Nederland bewaakt de verzekerde zorg voor patiënten: welke ingrepen, behandelingen en medicijnen behoren tot het basispakket? Met dit jaar al ruim honderd miljard euro aan zorgkosten en tienduizenden vacatures groeit de noodzaak tot het schrappen van onnodige zorg. ,,Het basispakket stroomt voller en voller. We moeten de kosten remmen en krijgen er niet meer zorgpersoneel bij.”

[…]

Weerstand is er vaker. Jullie kritiek op de astmabehandeling in het Zwitserse hooggebergte bij Davos viel totaal verkeerd bij een deel van de patiënten.
,,We onderbouwen onze besluiten en adviezen goed. Maar ja, dat roept ook weerstand op. Een ziekenhuis moet kunnen blijven draaien, omzet maken, de jaarrekening moet kloppen. En er is nu een stevige prikkel om omzet te maken. Dat systeem is niet morgen veranderd, maar we zullen wel wissels om moeten zetten om dit te kunnen doen. Ik geloof dat het kan.”

Wijma schudt de praktijkvoorbeelden zo uit de mouw. Neem het UMC Groningen: dat ziekenhuis opereert niet meer standaard alle 70-plussers aan darmkanker. Patiënten kunnen hier ook kiezen voor intensievere begeleiding in het ziekteproces in plaats van die operatie. Daardoor ziet 27 procent af van een ingreep.

[….]

Patiënten die afzagen van een operatie leefden minder lang, maar gaven de kwaliteit van hun laatste levensfase wél een hoger cijfer