Klimaatactivisten breken door hekken bij Tata Steel in Velsen-Noord

Spot de Gifwolk Tata Steel ©frissewind.nu BO Greenpeace

Klimaatactivisten zijn ondanks een noodverordening binnengedrongen op het terrein van Tata Steel in Velsen-Noord. Onder luid gejuich braken zij de hekken open.

Er zijn honderden activisten op het terrein aanwezig. Zij lopen rond in de buurt van Kofa2, een van de cokesfabrieken. De burgemeester had verboden om op deze manier te demonstreren.

Tata Steel zegt in een reactie dat het binnendringen van het terrein verboden en strafbaar is. Ook creëert dit volgens het bedrijf risico’s voor de actievoerders zelf, Tata Steel-medewerkers, omwonenden en het milieu. Het bedrijf roept de actievoerders op om het terrein te verlaten.

Tegelijkertijd blokkeert Extinction Rebellion, uit solidariteit met de actie van Greenpeace, net buiten het terrein van Tata Steel een spoorlijn. Zo’n tien actievoerders hebben zich aan het spoor vastgeketend, met als doel dat er geen staaltransporten kunnen plaatsvinden. Een woordvoerder van Tata Steel zegt tegen persbureau ANP dat er inderdaad geen treinen rijden.

De actie van Greenpeace volgt op een massa-aangifte namens 1200 omwonenden tegen het staalbedrijf. Hierin eisen zij dat het bedrijf iets doet tegen de schadelijke stoffen die het uitstoot.

Stoffen die vrijkomen zijn mogelijk kankerverwekkend en kunnen ook andere schade aan de gezondheid aanrichten. Het stof daalt neer op de kozijnen van huizen en auto’s, maar ook op kinderspeelplaatsen en schoolpleinen.

Grote protestactie bij Tata, staalindustrie moet schoon en groen of verdwijnen

Grote protestactie bij Tata, staalindustrie moet schoon en groen of verdwijnen

ANP

Vele honderden actievoerders en sympathisanten van Greenpeace verzamelen zich dit weekend bij het industriecomplex van Tata Steel IJmuiden. De actie volgt op een massa-aangifte namens 1200 omwonenden tegen het staalbedrijf, waarin geëist wordt dat het bedrijf wat doet tegen de schadelijke stoffen die het uitstoot.

Het draagvlak en daarmee de toekomst van Tata Steel IJmuiden staat ter discussie. Ook het bedrijf zelf erkent inmiddels te lang te hebben gewacht met het beperken van de overlast voor de omgeving.

Van afvangen naar groene waterstof

Twee jaar geleden was Tata nog van plan om tot 2040 staal te maken met behulp van kolen en de CO2-uitstoot die hierbij vrijkomt af te vangen en op te slaan onder de Noordzee. Politieke en maatschappelijke druk leidden in juni 2021 tot een plotselinge kentering.

Het bedrijf wil nu staal gaan maken met behulp van groene waterstof, waarvan eerder gezegd was dat dit voor 2040 niet mogelijk was. Maar ook met die strategie zal Tata nog zeker tien jaar stof, rook en stankoverlast veroorzaken.

OM onderzoekt

Het Openbaar Ministerie heeft meerdere strafrechtelijke onderzoeken lopen tegen de voormalige Hoogovens. De omgevingsdienst, die namens de provincie Noord-Holland toezicht houdt op de milieuvergunningen van Tata, deelt de ene na de andere boete uit van meer dan 100.000 euro. Deze week kwamen twee fabrieken onder verscherpt toezicht.

Het industriële complex bij IJmuiden bestrijkt een gebied van 750 hectare tussen Wijk aan Zee, Beverwijk, Velsen-Noord en IJmuiden. Het gaat in totaal om zo’n dertien fabrieken, waarvan de twee cokes-gasfabrieken de meeste verontreiniging en ergernis bij omwonenden veroorzaken.

[…]