Politie doet ultieme poging om 22 vermoorde vrouwen te identificeren

©Politie

De Nederlandse, Duitse en Belgische politie hebben de hulp ingeroepen van Interpol, in een ultieme poging de identiteit van 22 overleden meisjes en vrouwen te achterhalen. De vrouwen werden vrijwel zeker vermoord. Ze zijn vermoedelijk afkomstig uit andere landen, waardoor het nooit is gelukt ze te identificeren. Het is voor het eerst dat Interpol informatie over ongeïdentificeerde overledenen deelt met het publiek.

Via Interpol start nu een campagne, waarmee veel informatie over de zaken wordt gedeeld in de hoop dat iemand de vrouwen herkent. Zo zijn op de site van de internationale politieorganisatie foto’s van sieraden en kledingstukken van de vermoorde vrouwen te zien. Ook worden er gezichtsreconstructies getoond.

Verder roepen bekende vrouwen uit Nederland, Duitsland en België op om informatie over de vrouwen te delen. Namens Nederland zijn dat actrice Carice van Houten en zangeres S10.

Operation Identify Me: op zoek naar de namen van ongeïdentificeerde slachtoffers van misdrijven

Negen vrouwen werden tussen 1976 en 2005 dood gevonden in Nederland. Een van de zaken waar aandacht voor wordt gevraagd, is die van het zogenoemde Heulmeisje. Zij werd dood aangetroffen, vlak bij de voormalige parkeerplaats De Heul langs de A12.

“Ervaring leert dat het heel nuttig kan zijn om samen te werken”, zegt Carina van Leeuwen, forensisch rechercheur bij het coldcaseteam Amsterdam en een van de initiatiefnemers van de campagne. “In Amsterdam zijn de afgelopen tien jaar 41 van de 100 onbekende doden geïdentificeerd. Slechts vier bleken uit Nederland te komen.”

De politie vermoedt dat de buitenlandse vrouwen hier zijn achtergelaten, mogelijk bewust om politieonderzoek te frustreren.