Twaalf activisten aangehouden bij actie Erasmus Universiteit

Logo Erasmus Universiteit Rotterdam 2018” by Meral van Leeuwen is licensed under CC BY-SA 4.0

Tijdens een protestactie in het bestuursgebouw van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) zijn twaalf demonstranten aangehouden. Zij weigerden het gebouw ondanks een vordering te verlaten, laat de politie aan Rijnmond weten.

Sinds het eind van de ochtend bivakkeerden tientallen demonstranten in het Erasmusgebouw bij de aula. Ze eisen dat de EUR de banden verbreekt met vervuilende oliebedrijven. De actievoerders verwijzen naar de VU in Amsterdam. Die universiteit besloot vorige maand om geen nieuwe samenwerkingen meer aan te gaan met de fossiele industrie.

Reactie vanuit het College van Bestuur op eisen OccupyEUR

Vandaag voert OccupyEUR actie in de hal en Aula in het Erasmus Building. Hieronder vind je de reactie van het College van Bestuur van Erasmus Universiteit Rotterdam die rond 18:00 uur op 9 mei 2023 naar OccupyEUR is verzonden.

Veel van de thema’s waar OccupyEUR aandacht voor vraagt, staan hoog op onze agenda, zoals we als College van Bestuur de afgelopen tijd al vaker hebben aangegeven. We geven hierbij graag toelichting over de huidige visie van het CvB, de acties die we reeds hebben ondernomen en opgestart wat betreft de banden met de fossiele industrie, studentenschuld, precariteit en toegankelijkheid.

Fossiele industrie

Het gevoelige vraagstuk over het al dan niet doorsnijden van banden van de fossiele industrie, wat er precies onder verstaan wordt en onder welke voorwaarden er al dan niet samengewerkt kan worden, is precies onderdeel van de duurzaamheidsdialogen die de komende tijd zullen plaatsvinden. In een academische gemeenschap is het debat het startpunt voor nieuwe inzichten en posities. Uitgangspunt voor de start van onze sessies over de samenwerking met de fossiele industrie zou de door de VU gekozen aanpak kunnen zijn.

Erasmus Universiteit Rotterdam belegt niet via het Erasmus Trustfonds. Het Trustfonds is onafhankelijk met een eigen bestuur en Raad van Toezicht. Hun beleggingen zijn EsG-gecertificeerd en in een klein deel van de pakketten bevinden zich indirect banden met de fossiele industrie.