Deskundigen: stop met gemengde boerderijen vanwege kans op gevaarlijk nieuw virus

Pig farm” by jbdodane is licensed under CC BY-NC 2.0

Als het aan experts ligt worden kippen en varkens voortaan niet meer samen op één boerderij gehouden. Het gebeurt namelijk steeds vaker dat het vogelgriepvirus overslaat op zoogdieren. Als dat bij varkens gebeurt is er risico dat een nieuw gemuteerd virus ontstaat dat volgens deskundigen gevaarlijk kan zijn voor mensen.

Het deskundigenberaad-zoönosen (DB-Z) schreef een advies aan het kabinet waarin staat dat gemengde boerderijen ‘onwenselijk’ zijn. Dat zijn boerderijen waar pluimvee en varkens op één boerderij leven. Daarvan zijn er ongeveer honderd in Nederland.

Volgens epidemioloog Arjan Stegeman, vicevoorzitter van het DB-Z, kunnen vooral varkens een negatieve hoofdrol spelen als het gaat om de mutatie van vogelgriep. Die dieren hebben namelijk al vaak last van allerlei soorten griepvirussen die veel circuleren.

Kans op gevaarlijk nieuw virus

“De kans bestaat dat als zo’n varken gelijktijdig besmet wordt door een varkensvirus én een vogelgriepvirus, dat dan een mengeling ontstaat van die virussen wat leidt tot een gevaarlijke nieuwe virusvariant.”

Potentieel gevaarlijk voor mensen dus. Ook omdat varkens veel meer op mensen lijken dan vogels, zegt Stegeman. Zo ligt de lichaamstemperatuur van een varken dicht bij dat van een mens. “Dus het betekent dat het virus een grotere kans maakt ook de overstap naar de mens te maken.”