Ook Universiteit Utrecht spreekt voortaan van klimaatnoodtoestand

File:Minnaertgebouw3.jpg” by Gil.cavalcanti is licensed under CC BY-SA 3.0

Geen klimaatcrisis, maar klimaatnoodtoestand: die term gaat Universiteit Utrecht (UU) voortaan gebruiken in al haar communicatie over klimaatverandering. Het besluit volgt op een dagenlange demonstratie van de beweging End Fossil: Occupy in het universiteitsgebouw.

De groep klimaatactivisten, die met name bestaat uit studenten, bezette sinds maandag het Minnaertgebouw van de Utrechtse universiteit. Het collectief vindt dat instellingen in het hoger onderwijs op geen enkele manier meer moeten samenwerken met bedrijven die actief zijn op het gebied van fossiele brandstoffen, zoals Shell, BP of ExxonMobil.

Twee eisen

Het College van Bestuur ging vandaag met de studenten in gesprek. De actiegroep wilde dat vóór 17.00 uur twee eisen werden ingewilligd. Het ging om een verbod op de aanwezigheid van bedrijven uit de fossiele industrie bij carrièreactiviteiten, zoals bedrijfsbezoeken en carrièrebeurzen, en het afkondigen van de klimaatnoodtoestand en de oproep tot klimaatrechtvaardigheid.

“Naar aanleiding van onze gesprekken realiseren we ons dat we het woord ‘noodtoestand’ tot nu toe wellicht te juridisch hebben benaderd”, zegt het bestuur nu in een verklaring. “De Universiteit Utrecht verkeert zelf niet in een noodtoestand, maar we zien dat er naar aanleiding van klimaatproblemen op sommige plekken in de wereld echt een noodtoestand bestaat.”

Voorzitter Anton Pijpers van het College van Bestuur las vandaag een verklaring voor aan de actiegroep:

Met de aanpassing wil de universiteit haar positie ‘nog explicieter maken’. Daarnaast stelt de UU hiermee aan te sluiten ‘bij de woorden die in de samenleving gangbaar zijn’. Over de samenwerking met bedrijven uit de fossiele industrie woedt intern discussie bij de UU en zijn nog geen besluiten genomen.