FNV voorzitter: Wat een gemiste kans van DNB Klaas Knot!

Is 10 procent te veel of te weinig? Discussie over looneis laait op

Beeld ©ANP

Vakbonden hebben de smaak te pakken en dus wordt er de komende weken weer volop gestaakt in Nederland. Een loonsverhoging van minimaal 10 procent is daarbij een veelgehoorde eis. Juist op dit punt komt nu kritiek: vakbonden zouden niet te hoge looneisen moeten stellen, omdat hogere lonen de inflatie weer verder kunnen aanwakkeren.

Albert Heijn gaat na een week van stakingen weer om tafel met de vakbonden om over een nieuwe cao te praten voor medewerkers in de distributiecentra. Vandaag leggen medewerkers van Nedcar twee dagen het werk neer. Bij Philips dreigen in de loop van de week acties. En ook in verschillende fabrieken van FrieslandCampina wordt gestaakt. 

10 procent verdedigbaar

De precieze eisen van de vakbonden voor deze werkgevers lopen uiteen, maar komen qua loonsverhoging allemaal op hetzelfde neer: die moet hoger. Geen 4,25 procent, zoals de zoetwarenindustrie wil, maar minimaal 14,3 procent, eist vakbond FNV. Geen 8 procent, het bod dat op tafel ligt bij FrieslandCampina, maar volledige compensatie voor de torenhoge inflatie van het afgelopen jaar.

De vakbond stelde de looneis voor 2023 vast op 14,3 procent. Die eis kwam tot stand op basis van de inflatie in oktober vorig jaar, die toen piekte. Vakbond CNV is iets milder in zijn looneis en houdt het op 5 tot 10 procent. Zeker in sectoren die goed draaien en/of waarin de lonen zijn achtergebleven, is die 10 procent verdedigbaar, zegt een woordvoerder. 

[…]

Toch is de angst van Knot voor een loon-prijsspiraal nog niet terecht, vindt Durk Veenstra, beurscommentator bij RTL Z. “De lonen zijn tot nu toe fors achtergebleven bij de inflatie. De gemiddelde loonstijging in het laatste kwartaal van 2022 was 2,9 procent; de inflatie was gemiddeld 10 procent.” 

[…]

Ook de vakbonden vinden een looneis van 10 procent juist zeer goed te verdedigen. “Bedrijven kunnen die loonsverhoging prima betalen, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. “Zeker nu uit het recente Rabobank-onderzoek over ‘graaiflatie’ blijkt dat bedrijven de inflatie misbruiken om hun prijzen extra te verhogen.”