FNV komt alleen met lagere looneis als de prijzen minder stijgen

Partijen havenconflict Rotterdam bijeen FNV-onderhandelaar Paul Rosenmoller (l), Bestanddeelnr 933-8986” by Rob Croes / Anefo is licensed under CC CC0 1.0

De vakbond FNV doet een oproep aan werkgevers om prijzen minder te laten stijgen. “Als dat gebeurt, hoeven wij ook minder hoge looneisen te stellen”, zegt voorzitter Tuur Elzinga. De vakbond maakt zich zorgen over de koopkracht van Nederlanders en pleit voor lonen die de hoge prijzen bij kunnen benen.

De FNV kwam in onderhandelingen over nieuwe cao’s de laatste tijd met forse looneisen, soms van meer dan 10 procent.

Om de looneisen kracht bij te zetten, wordt op meerder plekken gestaakt. Zo legden vandaag werknemers bij snoep- en zuivelfabrieken het werk neer en staakten afgelopen week personeel in een aantal distributiecentra van Albert Heijn.

Zondagavond deed president Knot van De Nederlandsche Bank in het televisieprogramma Buitenhof een beroep op de sociale partners “om het hoofd koel te houden”. Hij waarschuwde voor een loon-prijsspiraal.

Bij een loon-prijsspiraal leiden hogere lonen weer tot hogere prijzen, doordat werkgevers de hogere arbeidskosten doorberekenen in de prijs van hun producten. “Als de loonstijging boven de 6 tot 7 procent komt, zullen ondernemers en werkgevers geen keuze hebben dan hun prijzen opnieuw te verhogen”, zei Knot.

‘Omgekeerde wereld’

Elzinga van de FNV spreekt van de omgekeerde wereld als werkgevers hun prijzen verhogen vanwege de loonstijgingen. “Afgelopen jaar heeft het Nederlands bedrijfsleven elk kwartaal een record aan winst gemaakt. Ze hebben er nog nooit zo warmpjes bij gezeten.” FNV vindt dat De Nederlandsche Bank werkgevers juist aan moet spreken op hun “onverantwoordelijke gedrag” van te forse prijsverhogingen.