Nederland telt voor het eerst meer webshops dan fysieke winkels

Koopgoot for Christmas” by Hindrik S is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Het aantal webshops is voor het eerst groter dan het aantal reguliere winkels. De laatste jaren zijn er steeds meer online winkels bij gekomen, waardoor er in Nederland nu ruim 84.000 zijn. Dat zijn er 2.000 meer dan bakstenen winkels, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

De populariteit van webwinkelen stijgt al jaren, maar nam tijdens de pandemie een hoge vlucht. In de voorbije vier jaar verdubbelde het aantal webshops. Vooral winkels voor kleding en huis- en tuinartikelen zagen het levenslicht.

Tegenover de stijging van online shoppen staat een daling van het aantal fysieke winkels. In 2010 waren er nog bijna 100.000, inmiddels is dat gedaald naar iets meer dan 82.000. Vorig jaar sloten onder meer veel schoenenwinkels en witgoedverkopers.

Ruim zeven op de tien Nederlandse gemeenten zagen vorig jaar het aantal winkels afnemen. Bij de twintig grootste steden was dat zelfs negen op de tien. Alleen in Arnhem en Zoetermeer kwamen er winkels bij.

Van alle gemeenten was de daling het sterkst in het Brabantse Alphen-Chaam (-17 procent). Opvallend genoeg was de stijging het grootst in buurgemeente Baarle-Nassau (+11 procent).