Drinkwaterbedrijven zetten zich schrap: ‘In de zomer kunnen we het niet meer bijbenen’

Water drop
Photo by Pixabay on Pexels

Groeiende zorgen over een mogelijk drinkwatertekort in Nederland. En dat is niet zonder reden: uit een rondgang van Nieuwsuur blijkt dat drie van de tien drinkwaterbedrijven deze zomer al rekening houden met acute tekorten bij een onverwacht grote vraag naar drinkwater. Dat geldt voor de regio’s Overijssel, Gelderland, Groningen en het westen van Zuid-Holland.

De vraag naar drinkwater stijgt onder meer door de groei van de bevolking, klimaatverandering en toenemende economische activiteiten bij bedrijven die drinkwater gebruiken. Om aan die groeiende vraag te voldoen, openen drinkwaterbedrijven nieuwe winlocaties, slaan ze meer water op en moet iedereen zuiniger met water omgaan.

Drinkwaterbedrijf Vitens voelt de bui al hangen en stroopt daarom de mouwen vroegtijdig op. “Klimaatverandering heeft een grote impact op ons waterverbruik. In de zomerperiode zien we enorme pieken ontstaan die we met de huidige installaties niet meer kunnen bijbenen”, zegt Doeke Schippers, strategisch adviseur van Vitens. Nu al moet het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland aanvragen van bedrijven die drinkwater nodig hebben, weigeren.

[…]

Geen water uit de kraan

“De kwaliteit van ons oppervlaktewater gaat snel achteruit, dus het bijbenen van zuiveringen wordt steeds ingewikkelder”, zegt Wim Drossaert, directeur van drinkwaterbedrijf Dunea. Industriële lozingen, medicijnresten en landbouwbestrijdingsmiddelen vormen een serieuze bedreiging voor de rivieren en dus ook voor de drinkwatervoorziening. “Er zitten stoffen bij die gewoon niet meer te zuiveren zijn en dat is een grote zorg.”

Drossaert legt uit dat er in droge periodes minder water door de rivieren stroomt en als vervuilende lozingen dan niet afnemen, de concentratie verontreiniging toeneemt. “Als dat gebeurt dan kunnen wij geen water meer innemen, en dan hebben we maar zes weken voorraad. Dat is een probleem, want na zes weken houdt het gewoon op, dan komt er gewoon geen water meer uit de kraan.”

Gisteren overhandigde de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) een alarmerend rapport aan het kabinet over de waterkwaliteit in Nederland. De belangrijkste conclusie uit het rapport is dat Nederland de doelen van de zogenoemde Kaderrichtlijn Water (KRW) niet gaat halen. De kwaliteit van zowel het grondwater als het oppervlaktewater voldoet volgens het adviescollege niet aan de Europese normen. Net als door stikstof dreigt de woningbouw, landbouw en bedrijvigheid te worden stilgelegd. Een nieuwe crisis is volgens experts niet uitgesloten.