Van enkele tientjes tot meer dan 200 euro: zeldzame huurverlaging voor mensen met weinig geld

Alf van Beem, Public domain, via Wikimedia Commons

Het gebeurt bijna nooit dat huren omlaag gaan, maar vanaf juli verlagen de woningcorporaties de huurprijs van bewoners met weinig geld. De huurverlaging kan oplopen tot meer dan 200 euro per maand. Het is een landelijke maatregel en alleen al in Rotterdam geldt die voor tienduizenden huurders. De regeling geldt alleen niet voor huurders met een particuliere huisbaas.

Blij verrast zijn ze in een sociale huurflat van woningcorporatie Havensteder aan het Oostplein in Rotterdam. “Ik ben één van de gelukkigen met een huurverlaging en die is hartstikke welkom”, zegt huurder Raymond. Hij gaat per maand 120 euro minder betalen. Ook bij Bep en Rita gaat de huur omlaag, bij hen met 60 euro. “Het is heel fijn, iedereen is er heel blij mee.” Buurman George merkt op dat een huurverlaging heel zeldzaam is. “Meestal gaan de huren omhoog.”

In hun flat aan het Oostplein krijgt meer dan de helft van de bewoners een huurverlaging. Deze maand valt bij iedereen die in aanmerking komt, een brief op de deurmat. Voor de meesten is het een onverwachte meevaller en was het ze ontgaan dat dit in de pijplijn zat.

De huurverlaging geldt voor alle huurders in een corporatiewoning die rondkomen van minder dan 120 procent van het sociaal minimum.

Tienduizenden huurders met weinig geld krijgen huurverlaging

Automatisch doorgevoerd

Bij de meeste huurders wordt de huurverlaging automatisch in gang gezet. Welke huurders in aanmerking komen, hangt af van het inkomen. Deze informatie heeft de Belastingdienst doorgegeven aan de woningcorporaties.

De huur gaat voor iedereen terug naar 575 euro per maand. Voor de één betekent dat een verlaging van een paar tientjes, voor een ander gaat de huur zelfs met meer dan 200 euro per maand zakken.

Voor de vier grote corporaties in Rotterdam – Woonstad, Woonbron, Havensteder en Hef Wonen – gaat het om ruim 44 duizend huurders die minder gaan betalen. Dat gaat om ongeveer 30 procent van de Rotterdamse huurders in een corporatiewoning. “Door de duurdere boodschappen en de hogere energierekening vinden zij als corporaties het terecht dat mensen met een kleine beurs een huur betalen die past bij het inkomen”, zegt Renske Zwart van corporatie Havensteder.

Het aantal huurders met huurverlaging bij de vier grote woningcorporaties in Rotterdam © Rijnmond

De huurders herkennen dat het geld uit de portemonnee vliegt en de huurverlaging komt dan ook als geroepen. “Ik kan het heel goed gebruiken”, geeft Raymond toe. “Een hoop mensen zitten tot aan het plafond dat ze alle rekeningen niet meer kunnen betalen”, vertelt Rita. Met het geld van de huurverlaging gaan andere gaten gedicht worden. “Dat geld is zo weer op, maar we mogen niet mopperen. Het is toch mooi meegenomen”, zegt Bep.

Huurtoeslag ook lager

Een huurverlaging betekent vaak ook een lagere huurtoeslag. Onder de streep houden de huurders er altijd geld aan over, verzekeren de corporaties. De huurtoeslag wordt door de Belastingdienst aangepast, corporaties adviseren hun huurders om het wel te controleren.

Huurders die geen brief hebben ontvangen maar wel te maken hebben met een inkomensdaling, moeten zelf contact opnemen met hun woningcorporatie. Als ze kunnen aantonen dat het inkomen de laatste zes maanden lager was dan 120 procent van het sociaal minimum, hebben zij ook recht op een huurverlaging. Voor een eenpersoonshuishouden komt dat neer op een inkomen van maximaal 11.625 euro, voor een gezin op 15.135 euro.