Vakantie in eigen tuin: verzorgingshuis zoekt kampeerspullen voor mensen met dementie

Op vakantie met dementerende mensen. Dat is het plan van verzorgingshuis Zonnehuis Bovenkerk in Amstelveen. Niet in het buitenland, wel in eigen tuin. Het doel is om bewoners zo toch nog een beetje dat vakantiegevoel van vroeger te geven. En daarvoor zijn ook nog attributen nodig.

Het idee voor een vakantie in eigen tehuis ontstond vorig jaar. “Uit het ophalen van verhalen bleek dat bewoners vakantie misten”, vertelt coördinerend activiteitenbegeleider Silvia van Overloop aan Editie NL. “Ik vroeg me af: hoe kunnen we dat vakantiegevoel terughalen?”

Echt op vakantie gaan is geen optie, besluit Van Overloop. “Voordat ik hier werkte zijn de mensen weleens op vakantie geweest, maar dat bracht sommigen onrust. Mensen met geheugenproblemen hebben moeite met oriënteren”, zegt ze. “Ze willen vaak ook niet meer uit huis.”

Stewardessenpakken en zandstrandje

Om het vakantiegevoel toch terug te halen, komt Van Overloop met het idee voor een vakantie in eigen achtertuin. “Om ze zo het idee te geven dat ze op de camping zitten.” De vakantieweek vindt plaats op 3 tot en met 7 juli. Elke dag is er een ander thema, dat in het teken staat van een land. “De landen die aan bod komen zijn Duitsland, Suriname, Italië, Spanje en Frankrijk.” Dat zijn de plekken waar de bewoners vroeger vaak zijn geweest en waar ze mooie verhalen over hebben.