‘Zonneparken moeten mooier en slimmer, anders verdwijnt draagvlak’

Noor 1 and 2 – Ouarzazate Solar Power Station” by Richard Allaway is licensed under CC BY 2.0

Nieuwe zonneparken, die een grote rol spelen bij de energietransitie, leiden steeds vaker tot gesteggel en verzet bij omwonenden. “We zien dat het draagvlak voor zonneparken langzaam afbrokkelt”, zegt Sven Stremke, landschapsarchitect en wetenschappelijk directeur van het Solar Research Programme aan de Wageningen Universiteit.

Om te voorkomen dat de klimaatdoelen daardoor verder uit zicht raken, komen de Wageningen Universiteit en de Natuur- en Milieufederaties met een plan. Daarin pleiten ze onder meer voor landelijke eisen aan zonneparken en meer toezicht en handhaving op nieuwe projecten.

In het regeerakkoord is afgesproken dat zonneparken alleen zijn toegestaan als het land gebruikt wordt voor meer dan energieopwekking alleen, bijvoorbeeld ook voor landbouw. Maar daar komt volgens landschapsarchitect Stremke tot nu toe maar weinig van terecht. “Het aantal multifunctionele zonneparken in Nederland is op twee handen te tellen.”

Hij noemt het “teleurstellend” dat kansen om duurzame energieopwekking te combineren met landschap, natuur en landbouw, grotendeels onbenut blijven. En dat komt het draagvlak voor zonneparken niet ten goede.

[…]

Panelen tussen rails

Nu het landschap steeds voller raakt met zonneparken – en de makkelijkste locaties zijn vergeven – wordt het volgens de landschapsarchitect tijd om strengere eisen te stellen. “Het kan veel mooier en veel slimmer.” De tijd van grootschalige eentonige zonneweides is wat hem betreft voorbij.

Zo kan het ook:

Zonnepanelen tussen treinrails: een experiment in Zwitserland @Sun-Ways
Zonnepanelen op dijken, een proef van TNO @TNO
Zonnepanelen op het Oostvoornse Meer @Nieuwsuur