Kwart BBB-Statenleden is boer, van wie ruim de helft vlakbij natuurgebieden

Massey ferguson tractor towing a slurry tanker
Photo by Mirko Fabian on Pexels

Van de 137 Statenleden van de BoerBurgerBeweging hebben er 54 zelf een boerderij, of hun directe familie heeft er een. Van die 62 boerderijen liggen er 35 op minder dan 5 kilometer van een stikstofgevoelig natuurgebied. Belangenverstrengeling ligt op de loer, waarschuwen experts – zeker nu de provincies stikstofplannen moeten uitwerken. Mogelijk moeten Statenleden hun zetel opgeven als zij worden uitgekocht.

DIT STUK IN 1 MINUUT

  • De BoerBurgerBeweging boekte bij de Provinciale Verkiezingen van 15 maart een monsterzege. De partij werd in alle provincies de grootste; vrijwel nergens kan een provinciebestuur worden gevormd zonder de partij van Caroline van der Plas.
  • In totaal zijn er 570 Statenleden, waarvan nu 137 namens de BBB. Follow the Money bekeek de LinkedIn- en Facebookprofielen van deze BBB’ers, zocht hen op in krantenarchieven en doorzocht de Kamer van Koophandel op bedrijven van deze Statenleden.
  • Meer dan de helft van hen (79) blijkt verbonden te zijn met de agrarische sector: 35 zijn zelf boer, 19 hebben directe familieleden met een boerderij. Samen hebben ze 62 boerenbedrijven. Ruim 10 procent van alle Statenleden is boer of heeft familie met een boerderij.
  • Deze boerenbedrijven zijn vrij intensief. 22 van deze 62 bedrijven zijn melkveehouderijen en hebben gemiddeld tweeënhalf keer meer koeien dan de doorsnee-melkveehouderij.
  • 34 van de 62 boerenbedrijven ligt op minder dan vijf kilometer van een beschermd Natura 2000-gebied. 
  • De Statenleden zullen meebeslissen over het provinciale stikstofbeleid, ook over de vraag of er boeren (gedwongen) worden uitgekocht. Voor hen persoonlijk staat er nogal wat op het spel. Belangenverstrengeling ligt op de loer. 

Waarom keek Follow the Money in dit onderzoek alleen naar BBB-Statenleden? 

  • Allereerst is BBB een nieuwe partij, met veelal onbekende gezichten. Het verleden laat zien dat nieuwe partijen vaak moeite hebben met grote groei. 
  • Daarnaast zijn er wel meer Statenleden met nevenfuncties, maar die van deze BBB-boeren zijn extra interessant. Stikstof en veeteelt behoren in de Provinciale Staten tot de grote politieke thema’s van de komende jaren. 

[….]

Met glans gewonnen

Bij de Statenverkiezingen van 15 maart won de BoerBurgerBeweging met glans: de BBB werd in alle provincies de grootste, dus ook in Overijssel. Vrijwel nergens kan een provinciebestuur worden gevormd zonder de partij van Caroline van der Plas.

In totaal zijn er 570 Statenleden, verdeeld over twaalf provincies. In de vorige zittingsperiode waren minstens achttien Statenleden direct uit de agrarische sector afkomstig, zo bleek vorig jaar zomer uit onderzoek van NRC. Nu zijn er alleen al namens de BBB 79 mensen verkozen die met de agrarische sector verbonden zijn. 35 van hen zijn zelf boer, 19 hebben directe familieleden met een boerderij. Samen hebben ze 62 boerenbedrijven. In de andere fracties zitten nog eens 11 boeren, zo meldde vakblad Agrio onlangs. 

[…]

© LEON DE KORTE VOOR FOLLOW THE MONEY