Rode Kruis start inzamelingscampagne om duizenden Rotterdamse gezinnen voedselhulp te geven

grocery, stores, vegetables
Photo by PublicDomainPictures on Pixabay

Het Nederlandse Rode Kruis wil meer Rotterdammers ondersteunen bij het doen van de dagelijkse boodschappen en is daarom een geldinzameling gestart. Nu nog geeft de organisatie ruim 1300 gezinnen wekelijks een boodschappenkaart van 17,50 euro; dat moeten er twee keer zoveel worden. De kaart is bedoeld voor mensen die niet in aanmerking komen voor de voedselbank, zoals werkende armen.

Het gaat bijvoorbeeld om mensen zonder identiteitsdocumenten, alleenstaande moeders of mensen die vanuit een uitkering zijn gaan werken maar daardoor niet meer in aanmerking komen voor subsidies. Zij hebben dan te maken met de zogenoemde armoedeval. Sommige mensen hebben structureel ondersteuning nodig; anderen hebben voldoende aan kortstondige hulp.

Coördinator Thijs Heesters van het Rode Kruis schat het aantal huishoudens in Rotterdam dat in aanmerking komt voor de boodschappenkaart op zo’n zesduizend. Er moet eten van worden gekocht, idealiter gezond voedsel.

Landelijk gironummer

Zijn organisatie ondersteunt nu zo’n 1300 van deze huishoudens, maar dat moeten er minstens twee keer zoveel worden. Landelijk wil de organisatie ook een verdubbeling: van 20 duizend naar 40 duizend huishoudens. Er is deze maandag een landelijk gironummer geopend waarop gedoneerd kan worden: 5125.

De voedselondersteuning van het Rode Kruis begon aan het einde van de het eerste coronajaar, 2020. “We merkten dat steeds meer mensen het toen niet redden”, zegt Heesters. “We deelden dat jaar niet alleen voedselpakketten uit, maar ook voor het eerst de boodschappenkaarten, zo’n 2300 stuks.”