Longkankerpatiënt meneer Vollering krijgt z’n behandeling thuis: ‘Dit is de toekomst’

infusion, chemo therapy, chemo
Photo by OpenClipart-Vectors on Pixabay

Het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Schiedam is het eerste ziekenhuis dat immuuntherapie voor longkankerpatiënten aan huis aanbiedt. Dat scheelt tijd, parkeergeld en plek in het ziekenhuis. Ook voor mantelzorgers zitten er voordelen aan.

[…]

De Vlaardinger is bloedplasmadonor. “Er is altijd een controle en door mijn lage ijzerwaarden hebben ze ontdekt dat ik deze ziekte heb. Maar ik heb er helemaal geen last van”. Vollering kwam in aanmerking voor de proef van thuisbehandeling met immuuntherapie.

Lisette is al 25 jaar verpleegkundige en controleert nogmaals de medicatie. Het duurt niet lang voordat meneer Vollering aan het infuus ligt en de behandeling start. Dat gebeurt in zijn stoel in de woonkamer, terwijl hij een kopje koffie drinkt en naar buiten kan kijken. “Dit is heel erg makkelijk. Anders moest ik naar het ziekenhuis, wat meer tijd kost. Dit is prettig.”

Lisette heeft 1,5 uur de tijd voor meneer Vollering. Daarin wordt ook gevraagd hoe de patiënt de behandeling ondergaat.

Wat is het verschil tussen chemotherapie en immuuntherapie? Chemotherapie is een behandeling gericht tegen kankercellen. De bekendste bijwerking is haar uitval. Immuuntherapie of immunotherapie is een relatief nieuwe behandeling die het afweersysteem van het lichaam sterker maakt zodat deze de kankercellen beter kan bestrijden. 

Trots

Longarts Wessel Hanselaar is behandelend arts van meneer Vollering. Hij is trots op het project. “Wij doen dit omdat we de zorg beter willen maken voor de patiënten. Ze hoeven nu niet telkens weer naar het ziekenhuis. Een ander voordeel is dat we minder mensen op de dagbehandeling hebben en dus meer ruimte is voor patiënten die andere behandelingen behoeven.”

[…]

Is dit de toekomst van de zorg? Longarts Hanselaar denkt van wel. “De toekomst is dat we de zorg buiten het ziekenhuis en bij de patiënt thuis plaatsvindt. Dat is voor hen het meest prettig en je speelt er ruimte mee vrij in het ziekenhuis. Dit wordt de standaardmanier van zorg leveren.”