Een moestuintje op mijn balkon, hoe pak ik dat aan?

Balcony garden” by hddod is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

In een dorp of buitenwijk is het aanleggen van een groentetuin relatief simpel, in de stad is het lastiger. Toch kun je overal groenten kweken, zelfs als je alleen een balkon, dakterras of geveltuintje hebt.

Groenten op je balkon? Geen probleem. Op één ding na: het moet niet te zwaar worden. Gebruik dus potten of bakken van licht kunststof. Maar verder heeft een balkonmoestuin juist voordelen. Je hebt veel minder last van vraatzuchtige slakken, rupsen of luizen. Je bent niet afhankelijk van de grondsoort in je tuin. Als je de potten vult met een mengsel van biologische moestuingrond (daar zit geen kunstmest in) en potgrond op basis van kokosvezel heb je eersteklas grond.

Je kunt planten op een balkon veel intensiever verzorgen: bijvoorbeeld met ‘water op maat’. En de meeste balkons zijn behoorlijk beschut. Een dakterras kan wel last hebben van veel wind, maar dat kun je afschermen met een windscherm of bamboehaag aan de noord- en oostkant. Bamboe kan overal tegen.

Ligging

Welke groenten kun je het beste kweken? Dat hangt vooral af van de ligging van je balkon. Ligt het redelijk beschut en op het zuiden of zuidwesten? Dan hebben mediterrane groenten het naar hun zin, zoals aubergines, courgettes, komkommers, paprika’s en tomaten of zelfs een vijgenboompje in een pot. Ook bonen en kruiden zoals basilicum, bonenkruid, oregano, rozemarijn, salie en tijm doen het goed op zo’n zuid-balkon: meng wat grof zand door de potaarde. Met een balkon met minder zonuren kun je ook alle kanten op. Kruiden als bieslook, citroenmelisse, peterselie en munt, groenten zoals aardappels, andijvie, rucola en sla maar ook lente-ui, bietjes en snijbiet, paksoi en worteltjes doen het daar prima.