Statushouders vinden iets sneller een baan, Eritreeërs en Afghanen het vaakst aan het werk

Eritreeërs hebben het vaakst een betaalde baan, blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS. Het aandeel Eritreeërs en Syriërs onder statushouders daalt het laatste jaar.

Nieuwe statushouders vinden de afgelopen jaren iets sneller een baan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de asielzoekers die in 2019 een verblijfsvergunning kregen, had 13 procent na twee jaar een baan. Dat is twee keer zoveel als de groep uit 2014.

Statushouders mogen pas werken nadat ze een vergunning hebben gekregen. In de politiek wordt erover gesproken om ze sneller aan de slag te laten gaan. Het tempo waarin statushouders een baan vinden neemt al langer gestaag toe. In coronatijd kwamen ze wel moeilijker aan werk, omdat ze vaak flexibele contracten hebben en actief zijn in kwetsbare bedrijfstakken zoals de uitzendbranche en de horeca.

Asiel in Nederland aanvragen? Zo lang duurt dat echt

Gepubliceerd op 13 april 2023 om 13:48

Asiel in Nederland aanvragen? Zo lang duurt dat echt Asielzoekers zouden na aankomst in Nederland gemiddeld binnen een jaar moeten weten of ze mogen blijven. Althans, op papier. In de praktijk loopt het weleens flink uit. We laten zien hoe dat gebeurt.