Rapport: stikstof, verdroging en versnippering bedreigen natuur, grootschalig herstel is noodzakelijk

Brown Hedgehog
Photo by Pixabay on Pexels

Het beschermen van natuur voldoet niet meer. Het is de hoogste tijd voor grootschalig natuurherstel: het ‘repareren’ van natuur waar schade is ontstaan, bijvoorbeeld door gebieden met elkaar te verbinden en beheermaatregelen.

Dat is de conclusie van het tweejaarlijkse Living Planet Report Nederland, waarin onder meer het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) de ontwikkeling van de staat van natuur in Nederland sinds 1990 analyseert.

[…]

‘Het is niet langer te verdedigen dat meer dan de helft van ons drukbevolkte land wordt gebruikt voor de productie van voedsel, met name vlees en zuivel, dat grotendeels wordt geëxporteerd’, aldus het rapport.

[…]

BBB

De winst van ‘boerenpartij’ BBB bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten zou de uitvoering van natuurherstel niet in de weg moeten staan, zegt Haanraads: ‘De uitslag doet niets af aan de noodzaak om dit probleem op te lossen. Ook provinciale bestuurders zullen hiermee aan de slag moeten.’

Ook ‘stikstofprofessor’ Jan Willem Erisman, hoogleraar Milieu en Duurzaamheid aan de Universiteit Leiden en niet betrokken bij het Living Planet Report, onderschrijft de conclusie dat stikstofdepositie de belangrijkste bedreiging vormt voor de natuur. ‘Wetenschappelijk gezien bestaat daar ook internationaal geen enkele twijfel over, ook niet over de vraag wie de veroorzakers zijn.’

Ecoloog Turnhout van SoortenNL zegt dat onder de bevolking het draagvlak voor natuur niet is verminderd. Hij wijst op het Compendium voor de Leefomgeving, dat vorig jaar nog constateerde dat ‘bijna alle Nederlanders’ bescherming van bestaande natuurgebieden belangrijk vinden, en dat een meerderheid van de bevolking steun geeft aan maatregelen om de achteruitgang te stoppen.