74 jaar en nog student: ‘Houdt me scherp’

Hij is 74 jaar, maar achter de geraniums zit hij nog lang niet. Op 20 april krijgt Herman Hermans zijn diploma van de ILO, de Interfacultaire Lerarenopleiding van de UvA. Hij heeft dan zijn lesbevoegdheid in klassieke talen behaald. Heeft het zin om op late leeftijd nog een studie te doen? “Ik draag een leven vol kennis bij me.”

Over een week is het zover: dan studeert Hermans officieel af. De 74-jarige man heeft er al flink wat jaren studeren op zitten. Zo deed hij in het verleden rechten – Hermans is rechter en oud-vicepresident geweest bij het gerechtshof van Leeuwarden en Amsterdam. Ook studeerde hij Italiaans, gevolgd door een master en promotie in klassieke talen. 

De studie die hij nu afrondt is een eenjarige master. “Deze vloeit voort uit vorige studies die ik heb gedaan”, vertelt Hermans aan Editie NL. “Toen ik daarmee klaar was dacht ik: wat ga ik nu doen? Ik vond het leraarschap een goede optie omdat er een groot tekort is in deze sector. En ik werk graag met jonge mensen.”

Extra

Eigenlijk had hij deze laatste opleiding niet per se nodig om te mogen lesgeven. “Het is niet moeilijk om aan de slag te kunnen als leraar met mijn achtergrond, maar ik vond het wel goed om nog eens een opleiding te volgen. Er komt veel bij kijken.” 

65-plussers

In het collegejaar 2021-2022 haalden bijna 100.000 studenten een bachelor- of master diploma aan de universiteit. Daarvan werden 36 diploma’s uitgereikt aan 65+ers.

Bron: DUO/UNL/CBS

[…]

Nuttig

Volgens wetenschapsjournalist Mark Mieras heeft het zeker nog zin om op je oude dag leeftijd aan een studie te beginnen. “Het is heel nuttig. De mensen die na hun pensioen nog zoiets doen hebben minder kans om later dementie te krijgen. Ook zullen ze minder snel terugvallen op hulp als ze ouder worden. Ze zijn zelfstandiger. Het prikkelen van je brein op latere leeftijd houdt je geest jonger.”