Verhuren van woningen rendeert niet meer, zeggen pandjesbazen. Dus verkopen ze maar

keys, silver, security
Photo by PublicDomainPictures on Pixabay

Woningmarkt Door kabinetsbeleid is beleggen in de woningmarkt minder rendabel. „Huizen zijn niet om winst te maken, maar om in te wonen.”

Pandjesbazen waarschuwen er al bijna een jaar voor. Voorgenomen plannen voor de woningmarkt zouden te streng zijn en particuliere verhuurders nopen tot de verkoop van hun woningen. Het aantal betaalbare huurwoningen zou daardoor niet stijgen, zoals het kabinet beoogt, maar dalen.

Die verkooptijd lijkt nu aangebroken. Makelaars zien het aanbod van beleggerswoningen in hun eigen portefeuilles toenemen, zegt de NVM, de vereniging waar 70 procent van de makelaars aan is verbonden. Concrete cijfers heeft de vereniging daarvan nog niet, maar vooral in de grote steden in de Randstad zien makelaars dit fenomeen opspelen.

Neem de lokale afdeling van de NVM in Amsterdam. Jerry Wijnen, voorzitter van de Amsterdamse makelaarsvereniging MVA en zelf makelaar, verkocht sinds februari zo’n 25 huizen. Daarvan werden er tien eerder verhuurd. Van collega’s in de stad hoort hij vergelijkbare cijfers. „De huurders vertrokken en de eigenaren zeggen nu: we gaan niet meer verder met verhuren.”

Voor het verkopen van panden noemen beleggers twee redenen, zegt Wijnen. Kort gezegd kunnen verhuurders vanaf volgend jaar minder verdienen door huurprijsbeperkingen die minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting, CDA) per volgend jaar oplegt. Tegelijkertijd moeten ze fors meer belasting afdragen door een reeks maatregelen van staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit, CDA).

De zorgen van de beleggers staan in contrast met de jubelstemming die heerst bij organisaties als de Woonbond, die voor huurders opkomt, over beleggers die zich terugtrekken uit de huizenmarkt. „Als je geld wil verdienen, zoek dan alsjeblieft een andere sector”, aldus een woordvoerder van de Woonbond. „Huizen zijn niet om winst te maken, maar om in te wonen.”

Wie heeft er gelijk? Is het erg dat pandjesbazen hun beleggingsobjecten verkopen? Ja en nee, zeggen experts.