Afschaffing btw op groente en fruit dreigt te sneuvelen

vegetable stand photo
Photo by Thomas Le on Unsplash

Het kabinet twijfelt of het nultarief voor groenten en fruit wel moet worden doorgezet. Het is ingewikkeld, kost veel geld en we er gaan nauwelijks meer groenten en fruit door eten, blijkt uit onderzoek dat in handen is van de politieke redactie van RTL Nieuws.

Om gezond eten te bevorderen is in het regeerakkoord afgesproken om de btw op groente en fruit te verlagen naar nul. Het streven was om deze maatregel in 2024 in te voeren. Eerst moest nog wel worden bepaald welke producten onder het nultarief zouden gaan vallen en welke niet.

Het kabinet zit er enorm mee in de maag. Eerder al sprak het van een ingewikkelde puzzel. Groenten en fruit worden vaak gesneden, geschild of verpakt verkocht. Of er zijn ongezonde ingrediënten aan toegevoegd zoals suikers of zout. De vraag is welke producten dan wel onder de btw-vrijstelling moet vallen en welke niet. Dat wilde het kabinet eerst verder laten onderzoeken.

Juridisch getouwtrek

Het rapport van SEO Economische Onderzoek is klaar en bevat een lastige boodschap voor het kabinet. Waar je de grens ook legt, zo valt te lezen in het stuk, elke mogelijke variant leidt waarschijnlijk tot veel juridisch getouwtrek van producenten die vinden dat ze ook onder het nultarief moeten vallen.

Bovendien is de gezondheidswinst gering. Invoering van een nultarief voor groenten en fruit heeft maar een ‘beperkt effect’ op de consumptie van groenten en fruit, zo verwachten de onderzoekers. Ze schatten dat de verkoop in het gunstigste geval met vier procent stijgt als de btw naar nul procent gaat.