Milieugroep MOB eist dat provincies vergunningen van tientallen veehouders intrekken

Massey ferguson tractor towing a slurry tanker
Photo by Mirko Fabian on Pexels

Piekbelasters De overheid treedt onvoldoende op tegen grote uitstoters van stikstof, vindt MOB. De milieugroep vecht de vergunning van veertig veehouders aan.

Milieugroep Mobilisation for the Environment (MOB) eist dat Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel veertig vergunningen intrekken van veehouders die kwetsbare natuurgebieden zwaar belasten met hun stikstofuitstoot. Als de provincies weigeren, stapt de milieuactiegroep naar de rechter.

Het is voor het eerst dat provincies zo worden aangezet hard in te grijpen in de uitstoot van de agrarische sector. MOB voert onder aanvoering van voorzitter Johan Vollenbroek al jarenlang met succes rechtszaken tegen de overheid vanwege het stikstofbeleid.

MOB stelde eerder het Programma Aanpak Stikstof (PAS) van de overheid ter discussie en kreeg in mei 2019 gelijk van de Raad van State. De uitspraak zette een streep door honderden vergunningen en luidde het begin in van de stikstofcrisis.

Maar de piekbelastersaanpak gaat niet snel en niet ver genoeg, zegt MOB-raadsman Valentijn Wösten tegen NRC. Intrekken van vergunningen zal „onvermijdelijk” zijn, zegt hij. De BoerBurgerBeweging, na de Provinciale Statenverkiezingen de grootste partij in alle provincies, wil dwang als optie juist van tafel. Daarvan is sprake als boeren hun bedrijf moeten beëindigen omdat ze geen vergunning meer hebben.

De uitkoopregeling, bedoeld voor drieduizend piekbelasters, wordt komende maand opengesteld. Deelname is op vrijwillige basis. Maar het animo ervoor is gering, berichtte NRC vorige week op basis van eigen onderzoek. De overheid houdt intrekken van vergunningen en andere dwangmaatregelen achter de hand als laatste redmiddel.

Kwetsbare natuurgebieden

MOB heeft met openbare gegevens en Aerius, het stikstofrekenmodel van gezondheids- en milieu-instituut RIVM, de veertig grote piekbelasters berekend van wie het de vergunning wil laten intrekken. Een ecoloog heeft geholpen kwetsbare natuurgebieden te selecteren waar „snel ingegrepen” moet worden, omdat de natuur daar zwaar lijdt onder de stikstofneerslag, zegt analist Stijn van Uffelen die het rekenwerk deed voor MOB. Het gaat om de Brabantse Wal, Kampina, de Oisterwijkse Vennen en de Grote Peel in Noord-Brabant, de Deurnsche Peel en de Maasduinen in Limburg, het Korenburgerveen in Gelderland en het Vecht- en Beneden-Reggegebied en de Engbertsdijksvenen in Overijssel.

De aanpak van MOB richt zich niet uitsluitend op ’s lands grootste piekbelasters, maar heeft per natuurgebied bedrijven geselecteerd, zegt Van Uffelen. Zo is voorkomen dat alleen agrarische bedrijven in de buurt van de Veluwe zijn geselecteerd. „We willen de procedures spreiden, anders doe je in de rest van Nederland niets.”