Kamer wil parkeerplaatsen bedekken met zonnepanelen

solar • parking.cover” by origamidon is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

De Tweede Kamer vindt dat parkeerterreinen zo veel mogelijk overdekt moeten worden met zonnepanelen. Een voorstel van D66 hierover is met grote meerderheid aangenomen.

“Parkeerterreinen zijn nu vaak grote kale vlaktes”, zegt D66-Kamerlid Raoul Boucke. “Die ruimte kunnen we veel slimmer gebruiken. We kunnen in één klap een gebied zo groot als 5000 voetbalvelden volleggen met zonnepanelen.”

Volgens de partij heeft Nederland 50 vierkante kilometer aan parkeerterreinen en kan met een “conservatieve schatting” de helft hiervan worden overdekt. “Er is bijvoorbeeld sprake van schaduwwerking en er zijn open ruimtes nodig voor bomen en rijstroken”, is te lezen in het persbericht dat D66 heeft verspreid over het voorstel.

De partij rekent voor dat er op 25 vierkante kilometer plaats is voor 16 miljoen zonnepanelen. Jaarlijks kunnen die 2 miljoen huishoudens van stroom voorzien, of 3,7 miljoen elektrische auto’s. Volgens een factcheck die het AD eerder deed over dit plan kan de opbrengst overigens nog groter zijn. De krant komt uit op 2,8 miljoen huishoudens.