‘Verzekeraars willen iedereen verzekerd bij grote overstroming’

Als het aan verzekeraars ligt, kan elke Nederlander zich vanaf 2025 verzekeren tegen de gevolgen van een grote overstroming. Nu kan dat nog niet. ‘Het hoogwater in Limburg heeft de ogen geopend.’

Dit schrijft het AD. Op dit moment geldt de algemene regel dat wanneer een grote rivier buiten de dijken treedt of wanneer een zeewering het begeeft, mensen niet kunnen aankloppen bij hun verzekering om de opgelopen waterschade te verhalen. 

Compensatie van overheid

Voor compensaties zijn burgers op dit moment nog aangewezen op de overheid. De verzekeraars vertellen aan de krant dat zij dit willen veranderen.

Zij willen voortaan de aangewezen partij zijn na een overstroming.

Het is niet voor het eerst dat geprobeerd wordt om een uniforme overstromingsverzekering op te zetten. Eerdere pogingen leidden echter tot bezwaren vanuit de politiek. 

Overstromingen in Limburg

Maar dit keer zou het anders zijn. De sector heeft er vertrouwen in dat het hoogwater van 2021 ‘politiek momentum’ heeft gecreëerd.

“Je merkt echt dat de interesse toeneemt”, zegt een woordvoerder van het Verbond Van Verzekeraars in het AD. “De situatie in Limburg was een echte eyeopener. Ook politici zien dat dit beter moet worden geregeld.’’

[…]

De verzekeraars stellen nu het volgende voor: vanaf 1 januari 2025 moeten Nederlanders zich kunnen verzekeren tegen elke overstromingen, wat de oorzaak ook is. Maar dat dit ook gevolgen heeft voor de verzekeringspremie, is onvermijdelijk. 

Samenwerken noodzakelijk

En ook voor verzekeraars zelf is het een verandering. Aangezien de schade bij een overstroming kan oplopen tot 14 miljard euro zullen individuele verzekeraars dit niet kunnen opvangen. Een woordvoerder van het Verbond zegt hierover: “Dit is alleen op te vangen als we samenwerken, en risico’s afdekken op de internationale markt”. 

De verzekeraars willen daarvoor een vehikel opzetten waaraan ook de overheid meedoet. Over de invulling hiervan moet nog gesproken worden.