ExxonMobil stapt uit biobrandstofbedrijf waarmee het jarenlang zijn ‘groene’ activiteiten aanprees

industry, industrial plant, petrochemicals
Photo by 127071 on Pixabay

Olie- en gasgigant ExxonMobil is uit een bedrijf gestapt dat biobrandstoffen van algen probeert te maken. Opvallend, want ExxonMobil zette deze algen meer dan een decennium centraal in advertenties over duurzame activiteiten.

Al decennia pogen bedrijven om oliën uit algen te oogsten, zodat ze als duurzame biobrandstoffen kunnen dienen. Een groot voordeel is dat ze in tanks kunnen groeien die geen kostbare landbouwgrond innemen. Maar algen zoveel olie laten produceren dat ze kunnen concurreren met andere brandstoffen, wil tot nu toe niet lukken. Dat energiegigant ExxonMobil juist op deze potentiële energiebron de nadruk legde in zijn advertenties, leidde dan ook al langer tot gefronste wenkbrauwen.

Zo beschuldigde een onderzoekscommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden ExxonMobil er vorig jaar van mooie sier te maken met de algen, als afleiding voor grootschalige investeringen in fossiele brandstoffen. Eigenlijk had het bedrijf helemaal niet zulke hoge verwachtingen van algenbrandstof, bleek uit interne documenten van ExxonMobil die de commissie openbaarde. Daarin staat dat een commerciële toepassing volgens de bedrijfstop nog ‘decennia’ op zich laat wachten.

60 miljoen aan reclame

Intussen gaf het bedrijf alleen al op de Amerikaanse televisie meer dan 60 miljoen dollar (56 miljoen euro) uit aan advertenties over de algenbrandstof. De spotjes waren onder meer te zien tijdens grote sportwedstrijden. Hierbij kwamen nog filmpjes die ExxonMobil jarenlang op sociale media als Facebook en Twitter verspreidde en waarin het algenolie neerzette als veelbelovende biobrandstof.

[…]

Waarom ExxonMobil vanaf 2021 de geldkraan dichtdraaide, is niet helemaal duidelijk. Aan geldgebrek bij ExxonMobil zal het niet liggen: vorig jaar boekte dat de olie- en gasgigant nog een recordwinst van 56 miljard dollar (51 miljard euro).