Minister Bruins Slot en Eurocommissaris Johansson ‘grootste privacyschenders’

Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en de Zweedse Eurocommissaris Ylva Johansson zijn de winnaars van de Big Brother Awards. Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom reikt die prijzen jaarlijks uit aan de “grootste privacyschenders van Nederland.”

Bruins Slot kreeg de prijs “wegens het faciliteren van de grenzeloze datahonger van de geheime diensten en het afbreken van het toezicht op diezelfde diensten”. De minister is van plan om het toezicht op de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten te versoepelen.

Volgens die wet moeten de AIVD en MIVD voor hacks toestemming vragen bij de onafhankelijke Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden. Maar in een wetsvoorstel dat recent naar de Tweede Kamer werd gestuurd, stapt Bruins Slot af van dit toezicht vooraf. Het onderzoek voor een hack kan dan plaatsvinden als de operatie al bezig is.

Bruins Slot was niet bij de uitreiking aanwezig. Voorgangers kwamen de prijzen vaak persoonlijk ophalen. Vorig jaar waren dat Hugo de Jonge (toen van Volksgezondheid) en Ferd Grapperhaus (toen van Justitie en Veiligheid). Bruins Slot krijgt later een nieuwe mogelijkheid om te reageren.

Voor het eerst een prijs naar Brussel

Er gaat voor het eerst een Big Brother Award naar een Eurocommissaris. Ylva Johansson won de publieksprijs, vanwege haar voorstel om techbedrijven te laten meekijken op alle Europese telefoons. Het idee erachter is om kindermisbruik beter te kunnen tegengaan.

Bits of Freedom noemt het voorstel “misschien wel de grootste bedreiging voor vertrouwelijke communicatie op dit moment”. Johansson nam de award digitaal in ontvangst.