Museum in aanbouw zoekt koffers met een verhaal voor kofferdoolhof

Old Luggage trunks” by keaw_yead_3 is licensed under CC BY-NC 2.0

Het duurt nog even, maar over ruim anderhalf jaar opent in de historische Fenixloods II op Katendrecht een museum over immigratie. De conservators zijn momenteel hard bezig om zo’n tweeduizend koffers en hun bijbehorende verhalen in te zamelen voor een expositie. “De koffers zullen één installatie vormen te midden van andere kunstwerken die de migratiegeschiedenis van de stad, heel Nederland en eigenlijk de hele wereld tonen”, zegt conservator Rutger Doop.

Eén van de mensen die haar steentje bijdraagt, is Daisy de Groot. Ze doneert een koffer die van haar oud-oom en -tante is geweest. Een onderdeel van haar familiegeschiedenis, die terug te herleiden is naar Nederlands-Indië.

“Het is een prachtige koffer. De letters heeft mijn oom er zelf nog op geschilderd”, vertelt ze aan de verslaggever van OPEN Rotterdam. “Ze zijn in 1958 gedwongen naar Nederland gekomen vanuit voormalig Nederlands-Indië. Nadat mijn oud-oom en -tante zijn overleden, is de koffer bij mij terechtgekomen. Eerst heeft hij heel lang op de kast gestaan, maar nu wil ik dat meer mensen hem zien, zodat de geschiedenis blijft leven en het verhaal niet verloren gaat. Hij gaat met pijn in mijn hart weg, maar ik weet dat-ie een mooie plek gaat krijgen en dat anderen er dan ook nog plezier aan beleven.”

Het museum is op zoek naar meer koffers. Die kunnen op zaterdag 11 maart worden ingeleverd bij FENIX in Rotterdam

Ze overhandigt de koffer aan de curator, die blij is met deze aanwinst. “We bouwen met de koffers een gigantisch doolhof. Daar hebben we er 2000 voor nodig en we hebben er nu zo’n 1300. Hoeveel verhalen we daar precies bij hebben, vind ik nog lastig in te schatten. We zijn dat op dit moment allemaal aan het onderzoeken. Dat is echt het fijne handwerk”, vertelt Doop.

[…]

Dit is een verhaal van onze mediapartner OPEN Rotterdam.