Verhuurders die te veel vragen kunnen door nieuwe wet een boete krijgen

house, key, property
Photo by Schluesseldienst on Pixabay

Om meer mensen met middeninkomens in de stad aan betaalbare huurwoningen te helpen, heeft minister De Jonge vandaag zijn wetsvoorstel met nieuwe puntentellingen voor huurwoningen naar buiten gebracht. In dat voorstel staat dat verhuurders die te veel vragen voor een woning, een boete opgelegd kunnen krijgen van 20.000 euro.

Het gaat om al eerder bekend geworden plannen om door een nieuwe puntentelling meer betaalbare huurwoningen te krijgen. De Jonge wil, net als bij de bouw van woningen, ook bij het berekenen van huren weer meer de regie naar de overheid trekken.

Voor veel mensen in met name de steden zijn er geen betaalbare huurwoningen, zegt De Jonge. Met een middeninkomen van tussen de 40.000 en 56.000 euro per jaar maken ze geen aanspraak op sociale huur, maar is de vrije sector vaak te duur.

[…]

Het nieuwe puntensysteem moet gaan gelden voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw. Om lopende nieuwbouwprojecten niet af te remmen wordt een opslag ingevoerd voor nog op te leveren projecten van 5 procent van de maximale huurprijs tot tien jaar na oplevering.

Het verplichte puntensysteem gaat in het middensegment van de huurmarkt alleen gelden voor nieuwe contracten. In de sociale sector, waar nu al vaak gewerkt wordt met punten, gaan de wijzigingen ook voor bestaande contracten gelden. Verhuurders krijgen wel een overgangsjaar om aan de eisen te voldoen.