Greenpeace start rechtszaak vanwege groene status gas en kernenergie

Greenpeace begint een rechtszaak tegen de Europese Commissie om aardgas en kernenergie te ontdoen van hun ‘duurzame’ status. De milieuorganisatie noemt het “pure greenwashing” om de energiebronnen aan te merken als duurzame investeringsopties. De zaak dient in april voor het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

De Europese Unie heeft bepaalde manieren van stroomopwekking en verwarming uit aardgas en kernenergie begin dit jaar als duurzaam aangemerkt. Ze krijgen een groen stempel in het classificatiesysteem dat als gids dient voor beleggers en investeerders.

[…]

Volgens Greenpeace gaat de EU daarmee in tegen haar eigen regels voor dat classificatiesysteem – de zogeheten taxonomie. Bovendien zou ze de Europese klimaatwet en de afspraken in het klimaatakkoord van Parijs schenden.

Greenpeace daagt EU-bestuur voor rechter om ‘greenwashing’ met energielijst

Milieuorganisatie Greenpeace klaagt de Europese Commissie aan vanwege een lijst met duurzame energiebronnen die in de EU van kracht is. Op die lijst worden behalve bijvoorbeeld wind- en zonne-energie ook kernenergie en aardgas bestempeld als groene brandstof. Dat betekent dat investeringen in die energiebronnen in Europa gelden als duurzame beleggingen, wat Greenpeace een doorn in het oog is.

“Aardgas is een fossiele brandstof”, zegt Faiza Oulahsen van de milieuorganisatie. “Als je die opstookt, komt er veel CO2 vrij. Kernenergie is volgens ons ook niet duurzaam, omdat daarmee bergen aan radioactief afval worden gecreëerd.”

Volgens Greenpeace strookt nucleaire energie daarom niet met het Europese principe van ‘do no significant harm‘. Dat betekent dat een activiteit geen negatieve gevolgen mag hebben voor andere milieudoelen. De milieuorganisatie noemt de EU-lijst een voorbeeld van greenwashing. Daarbij worden zaken duurzamer voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn.