Vuilnisophalers Rotterdam staken volgende week zes dagen

man in orange jacket and blue denim jeans standing near garbage
Photo by Carl Campbell on Unsplash

In Rotterdam wordt vanaf volgende week woensdag zes dagen lang geen vuilnis opgehaald. De medewerkers van Stadsbeheer Rotterdam staken voor meer loon en tegen de hoge werkdruk. De actie is georganiseerd door FNV Overheid. De afgelopen weken organiseerde de vakbond soortgelijke acties in onder meer Amsterdam en Utrecht. Deze donderdag zijn er werkonderbrekingen in de Drechtsteden.

De vakbond zegt dat volgende week in Rotterdam alles platligt, dus: vuilniszakken worden niet meegenomen, ondergrondse containers worden niet geleegd en grofvuil wordt niet opgehaald. Bovendien geven stadswachten vanaf volgende week vrijdag drie dagen lang niemand een boete, ongeacht de overtreding.

[…]

FNV Overheid onderhandelt over een nieuwe 1-jarige cao Gemeenten/SGO. Daaronder vallen alle 187.000 gemeenteambtenaren, dus niet alleen de medewerkers van de reinigingsdiensten. De vakbond wil voor dit jaar een loonsverhoging van 12 procent en compensatie voor de sterk gestegen inflatie. De VNG biedt 8 procent, verspreid over anderhalf jaar.

Het is volgende week niet alleen raak in Rotterdam. In Den Haag staakt de reinigingsdienst vanaf maandag drie dagen, en worden ook geen bekeuringen uitgeschreven door de stadswachten. In Groningen start komende vrijdag een reeks van vier stakingsdagen.