Warmer en droger: experts waarschuwen voor toename grote natuurbranden

Forest on fire
Photo by Pixabay on Pexels

Door hogere temperaturen en droogte zal Nederland steeds vaker te maken krijgen met onbeheersbare natuurbranden. Experts van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV), het KNMI en andere kenniscentra waarschuwen daarvoor in een gezamenlijk rapport. Aan het rapport werkten ook Wageningen University & Research (WUR), de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en Deltares mee.

“Natuurbranden zullen zich vaker ontwikkelen tot branden die niet meer geblust kunnen worden, maar pas stoppen als er geen brandstof meer is”, schrijven de onderzoekers. Die brandstof bestaat bijvoorbeeld uit bomen en planten. De deskundigen voorzien een ‘grote impact op gezondheid, welzijn, natuur en economie’.

Brandweer moet zich aanpassen

Het brandweersysteem, dat nu nog vooral is ingericht om te reageren op gebouwbranden, moet wat de experts betreft op de toenemende natuurbranden worden aangepast. Veranderingen zijn volgens hen zowel in de opleidingen nodig als bijvoorbeeld in brandveiligheidsregels voor bedrijven die actief zijn bij natuurgebieden. Liefst zien ze een ‘nationaal actieplan’ om hier beter op voorbereid te zijn.

Doordat Nederland tegelijkertijd steeds voller wordt gebouwd, dreigt ook een grotere impact van natuurbranden. “Mensen zullen vaker moeten vluchten, er zal vaker directe en indirecte schade ontstaan, uitval zijn van vitale infrastructuur en onherstelbare schade aan flora en fauna”, sommen de onderzoekers hun verwachtingen op. “De menselijke gezondheid zal daarnaast vaker bedreigd worden.”