Crematie tot 100 euro duurder door energiekosten, ook plakje cake kost meer

A willow coffin decorated with flowers is moved into a cremator.
Photo by The Good Funeral Guide on Unsplash

Ook crematoria ontkwamen in 2022 niet aan hogere energiekosten. Een crematie is nu zo’n 60 tot 100 euro duurder door de gestegen prijzen van gas. Toch kiest nog steeds 83 procent van de klanten bij uitvaartverzorger DELA voor een crematie. Ook de prijzen voor koffie en cake stijgen.

Bij een crematie wordt flink wat gas gebruikt om de oven te verwarmen, daarom werken energieprijzen ook door in de kosten van een crematie. Bij een crematie wordt ongeveer 65 m3 gas gebruikt, gelijk aan ongeveer acht keer douchen, legt directeur uitvaartverzorging Veronique Klaassen van DELA uit.

De extra energiekosten maken een crematie zo’n 60 tot 100 euro duurder. Daarom verhoogde DELA in augustus de prijzen voor crematies een extra keer met 7 procent voor mensen die niet verzekerd zijn bij het bedrijf. Miljoenen verzekerden van DELA kregen in januari een premieverhoging van 2,96 procent. Maar die was vorig voorjaar al vastgesteld, voordat het gas veel duurder werd. Komend jaar zullen de energieprijzen nadrukkelijker doorwerken in de premies.

Crematies blijven populair, ondanks de hogere kosten, stelt Klaassen. 83 procent van de klanten kiest voor een crematie en dat percentage is stabiel. “Ook bij deze stijgende prijzen is cremeren nog altijd goedkoper dan begraven. Gemeenten verhogen namelijk ook de kosten voor grafrechten en gedenkstenen worden ook duurder.”

De crematie kost zonder ceremonie nu ongeveer 925 euro, rekent Klaassen voor. Bij een begrafenis kom je door grafrechten van twintig jaar en onderhoud al gauw aan bijna 1.500 euro, nog los van kistdragers en een gedenksteen.

Nabestaanden bezuinigen nog weinig op uitvaart

[…]

“Als er bijvoorbeeld wordt bezuinigd op een bloemstuk of volgauto, dan is dat eerder uit duurzaamheidsoverwegingen. Ook wordt bijvoorbeeld vaker nadrukkelijk gevraagd om elektrische rouwauto’s.”

Alle crematieovens straks elektrisch

DELA probeert versneld minder afhankelijk te worden van de gasprijzen. Van de 46 ovens voor crematies zijn er nu zeven elektrisch en daar komen er komend half jaar nog drie bij.

“We kunnen niet zo snel veel nieuwe ovens installeren. Maar binnen enkele jaren willen we alle crematieovens elektrisch hebben en in 2030 klimaatneutrale uitvaarten kunnen doen”, zegt Klaassen.