Baas Nederlandsche Bank waarschuwt: juich niet te vroeg om dalende gasprijs

De Nederlandsche Bank
De Nederlandsche Bank” by RNW.org is licensed under CC BY-ND 2.0

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank waarschuwt voor “te vroeg te veel optimisme” over de dalende gasprijs. Wel denkt hij dat de inflatie in ons land dit jaar niet meer zo hoog zal zijn als vorig jaar.

Als Nederland in een economische recessie belandt, wordt het volgens Knot een “hele milde recessie”. En dat is “niets om je echt druk over te maken”, zei hij in WNL Op Zondag.

“Op dit moment lijkt het erop dat de gasprijzen iets terugkomen”, merkte Knot op. Maar of die dalende lijn doorzet, is volgens hem nog niet te zeggen. “De gasvoorraden moeten later dit jaar weer gevuld worden voor volgende winter. Dat kunnen we niet meer doen met Russisch gas. Vorig jaar kon dat nog wel. Dus laten we nog even een slag om de arm houden.”

‘Energieprijs zal niet meer zo hard stijgen’

Toch denkt hij dat de energieprijzen dit jaar waarschijnlijk niet meer zo hard gaan stijgen als vorig jaar. Gemiddeld zakt de inflatie dit jaar terug tot 5 of 6 procent, schat Knot in. Dat betekent dat het leven in Nederland dit jaar nog 5 of 6 procent duurder zal worden dan vorig jaar.

Ter vergelijking: in 2022 stegen de prijzen met 10 procent. Maar volgens Knot is de verwachte 5 of 6 procent ook nog veel te hoog.

De DNB-president merkt ook op dat inflatie zich heeft verbreed. Niet alleen energie is tegenwoordig duurder, ook bijvoorbeeld de kapper en de slager.

Volgens Knot zal de Europese Centrale Bank (ECB) de rente in de eurozone daarom nog meerdere keren moeten verhogen. Een hogere rente maakt lenen duurder. Daardoor zullen consumenten en bedrijven minder lenen. Dat zorgt weer voor minder vraag naar producten, waardoor de prijzen dalen.