Hulpmiddel huisartsen vol met stereotypen: ‘Dit werkt foute diagnoses in de hand’

Group of multiethnic people gathering around female speaker in studio
Photo by Matheus Bertelli on Pexels

Dokters zijn er om patiënten te helpen, maar wat nou als een huisarts op een stereotyperende manier wordt opgeleid? In een richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) die kan worden geraadpleegd door huisartsen (in opleiding) staan veel stereotyperende en discriminerende opmerkingen. “Dit werkt institutioneel racisme in de hand.”

In de richtlijn staan opmerkingen als: ‘Sommige moslims geloven dat gezondheid een gunst van Allah is en dat daar verder niet veel aan te doen valt’. Of: ‘Niet-westerse culturen maken vaak geen onderscheid tussen lichaam en geest’. De richtlijn, uitgegeven door het Nederlands Huisartsen Genootschap, is bedoeld om huisartsen op weg te helpen, maar doet soms het tegenovergestelde.

De richtlijn waar het om gaat heeft de titel Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten(SOLK) en kan worden geraadpleegd als er bij klachten geen duidelijke, lichamelijke oorzaak is aan te wijzen.

[…]

Minder goede zorg

Hooijberg denkt dat deze richtlijn in het ergste geval kan leiden tot minder goede zorg voor mensen met een biculturele achtergrond. “Als iemand dit institutioneel racisme noemt, snap ik dat wel. Het is heel stereotyperend. Als je als huisarts deze richtlijn volgt, en dat is wel de bedoeling, dan kan het ertoe leiden dat bijvoorbeeld een Marokkaanse Nederlander niet goed geholpen wordt en de verkeerde diagnose wordt gesteld.”

Wat is SOLK?

De diagnose SOLK kan worden gesteld wanneer iemand voor een langere periode lichamelijke klachten ervaart die niet goed te verklaren zijn door een ziekte of lichamelijke oorzaak. Ook kan het zijn dat een patiënt wel een duidelijke oorzaak heeft voor het hebben van klachten, maar dat het onduidelijk is waarom de klachten zo heftig zijn.

Deze klachten kunnen dan worden toegeschreven aan de ziekte SOLK. Veelvoorkomende klachten zijn buikpijn, ernstige vermoeidheid of hartkloppingen. 

Mensen die vaak gebukt gaan onder spanning en hoge druk kunnen bijvoorbeeld klachten oplopen die verband houden met SOLK. Maar het kan ook zijn dat klachten heftiger worden naarmate iemand zich er meer zorgen over maakt.