Ondanks record nog lang niet genoeg nieuwbouwwoningen

housebuilding, handyman, construction site
Photo by Alexas_Fotos on Pixabay

Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen van ruim 74.000 was vorig jaar het hoogst in tien jaar tijd. Met name in Amsterdam en in Zuid-Holland nam het aantal nieuwe woningen sterk in aantal toe.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar het aantal van ruim 74.000 nieuwbouwwoningen kwam nog niet in de buurt van het door het kabinet voor vorig jaar nagestreefde doel van 80.000 nieuwe woningen.

Vanaf 2024 is het streven om 100.000 woningen per jaar te bouwen. Dat moet leiden tot in totaal 900.000 woningen in 2030. 

Maar het lijkt nu al duidelijk dat het de komende jaren niet zal lukken om het voorgenomen aantal te halen. 

Dure bouwmaterialen

Dit komt omdat de kosten voor bouwmaterialen zijn toegenomen en er bovendien sprake is van hogere rentes. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) meldde vorige week nog te verwachten dat dit en volgend jaar minder woningen worden opgeleverd.

De schatting is dat er zo’n 70.000 woningen per jaar gebouwd kunnen worden. Naast de gestegen kosten en hogere rentes, spelen ook een tekort aan geschikte bouwlocaties en een tekort aan ambtenaren om bouwvergunningsaanvragen te behandelen mee.