Bijna 800 arrestaties dragen volgens experts juist bij aan doel van klimaatacties

Beeld: ©Extinction Rebellion

De vele aanhoudingen bij het klimaatprotest op de A12 van afgelopen weekend leidden tot de nodige media-aandacht. Een opsteker voor een van de doelen van de acties: zorgen dat klimaatverandering steeds hoger op de politieke agenda komt te staan.

Bijna achthonderd mensen. Zoveel demonstranten werden dit weekend opgepakt tijdens de klimaatdemonstraties van Extinction Rebellion. “We kiezen ervoor om ons te laten oppakken. Het is onderdeel van onze strategie”, zegt een woordvoerder van klimaatactiegroep Extinction Rebellion maandag tegen NU.nl.

Het is volgens de woordvoerder van de actiegroep niet moeilijk om de klimaatdemonstranten op te pakken. “Extinction Rebellion gebruikt immers geen geweld.” Het laten arresteren van demonstranten is volgens Jacquelien van Stekelenburg, hoogleraar Sociale Verandering en Conflict, dan ook onderdeel van een efficiënte strategie.

Iedere keer dat de media over een protest berichten, genereert het aandacht. Er wordt dan niet alleen onder het publiek over de groep gesproken, maar waarschijnlijk ook in de politiek. “En dat draagt bij aan het doel van deze actiegroep”, legt Bert Klandermans, emeritus hoogleraar sociologie, uit.

Protesten of demonstraties zijn voor de media vaak pas interessant als er arrestaties of geweld plaatsvinden. “Dus als je ergens aandacht voor wil, moet je iets ongebruikelijks doen. Iets wat schuurt”, zegt Klandermans. Door het grote aantal aanhoudingen werd het protest groots opgepakt door de media. Er is daardoor niet alleen meer aandacht voor het protest, maar ook voor het doel, namelijk een betere aanpak van de klimaatverandering.

[…]

De actievoerders demonstreerden tegen subsidies die de overheid geeft aan producenten van fossiele energie. Volgens Extinction Rebellion geeft Nederland jaarlijks 17,5 miljard euro uit aan subsidie voor fossiele brandstoffen, zoals olie, kolen en gas.

Extinction Rebellion heeft een nieuwe blokkade van de A12 aangekondigd voor 11 maart.