Eigen risico wordt per behandeling niet hoger dan 150 euro

Two surgeons and a nurse performing a Thoracoscopy by which they are examining the pleural cavity by means of an Endoscope to later perform a biopsy.
Photo by National Cancer Institute on Unsplash

Het eigen risico van de zorgverzekering wordt beperkt met een maximumbedrag per behandeling van 150 euro. Dat betekent dat iemand die in een jaar één keer een dure behandeling nodig heeft, veel goedkoper uit is. Tegelijkertijd verwacht het kabinet 200 miljoen euro te besparen met deze maatregel.

De verwachte besparing wordt veroorzaakt dat mensen ook na hun eerste dure behandeling nog steeds een eigen risico moeten betalen bij een volgende behandeling en dus ook dan nog kritisch naar hun zorggebruik blijven kijken. Dat zou ook moeten leiden tot lagere, of minder sterk stijgende, zorgpremies.

‘Gratis zorggebruik’

Nu is het nog zo dat wie in januari bijvoorbeeld een dure behandeling ondergaat al meteen zijn eigen risico heeft opgebruikt, waardoor het zorggebruik de rest van het jaar ‘gratis’ is. 

De maatregel was al aangekondigd in het coalitieakkoord en is bedoeld om het eigen risico ‘slimmer en betaalbaarder’ te maken. Wie in een jaar niet meer dan één medisch-specialistische behandeling ondergaat, zal niet meer dan 150 euro zelf hoeven te betalen. Wanneer de maatregel moet ingaan is nog niet duidelijk.