Zeldzame aardmetalen gevonden in Zweden: ‘Belangrijker dan olie en gas’

On top of the world
Photo by NASA on Unsplash

In het hoge noorden van Zweden zijn zeldzame aardmetalen gevonden. Het is de grootste vondst in Europa tot nu toe. Dat is belangrijk, want zo kunnen we in de toekomst minder afhankelijk worden van China voor grondstoffen die nodig zijn om bijvoorbeeld batterijen voor elektrische auto’s te maken.

Neodymium, lanthanum, gadolinium. Het zijn enkele namen van de in totaal 17 zeldzame aardmetalen die er bestaan. En die metalen zijn nu gevonden in Zweden. Het gaat om ruim 1 miljoen ton, aldus het Zweedse staatsmijnbouwbedrijf LKAB.

Accu’s voor elektrische auto’s

Er zijn genoeg grondstoffen om te gebruiken in de batterijen voor één tot twee miljoen elektrische auto’s, zegt Michel Rademakers, grondstoffenexpert het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS).

Naast batterijen kunnen de aardmetalen ook worden gebruikt in onder andere mobiele telefoons, chips en satellieten.

De Europese Commissie wil dat er in de EU meer accu’s voor elektrische auto’s en meer chips gemaakt gaan worden. Die chips zijn inzet van een internationale machtsstrijd. In onderstaande video leer je daar meer over.

[…]

Zeldzame aardmetalen niet zeldzaam

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zijn zeldzame aardmetalen niet zeldzaam. Dat ze zo wel worden genoemd is omdat ze zelden in pure vorm worden gevonden. Meestal zit het in andere materialen, maar wel in kleine concentraties.

Om de zeldzame aardmetalen daaruit te halen is lastig en het is ook nog eens vervuilend. Daarom is de winning in bijvoorbeeld de VS verschoven naar China, waar de milieunormen minder streng zijn.