Meer betaalproblemen bij klanten Eneco en Vattenfall door duur gas

pockets, empty, jeans
Photo by schuldnerhilfe on Pixabay

Energieleveranciers Eneco en Vattenfall zagen vorig jaar dat steeds meer klanten de rekening niet konden betalen. Bij Eneco was er een stijging van zo’n 10 procent, terwijl Vattenfall een toename zag van 20 tot 30 procent. Oorzaak van de problemen is dat steeds meer mensen te maken krijgen met een hoge energierekening.

Dat kwam vooral doordat Rusland steeds minder gas leverde aan West-Europa, waardoor de prijs opliep. Omdat gas regelmatig wordt gebruikt om stroom op te wekken, kostte elektriciteit ook steeds meer. Sommige huishoudens moesten honderden euro’s per maand meer betalen.

Bij Eneco begon in de zomermaanden het aantal klanten met betalingsachterstanden op te lopen. Volgens een woordvoerder heeft nu een paar procent van de huishoudens problemen met betalen. Op een aantal van zo’n twee miljoen klanten gaat het dan nog altijd om enkele tienduizenden mensen.

[…]

Sinds 1 januari van dit jaar heeft het kabinet een prijsplafond ingesteld. Dat betekent dat de overheid een deel van de energierekening betaalt. Volgens de energiebedrijven is het nog te vroeg om te zeggen welke invloed dit heeft op het aantal mensen met betaalproblemen.