De toekomst van Duitsland wordt bepaald in Lützerath

Some kind of monster: One of the biggest machines in the world, operating at Hambach Opencast lignite mine, Germany
Photo by Chris Münch on Unsplash

Energie De protesten tegen de bruinkoolmijn Garzweiler kunnen een keerpunt worden in strijd tegen klimaatverandering, zegt Pieter Pauw.

Tot voor kort had niemand van Lützerath gehoord, maar het piepkleine dorpje is ineens ’s werelds epicentrum van de strijd tegen klimaatverandering. In Lützerath wordt duidelijk of Duitsland, als grootste vervuiler van de Europese Unie, wel of niet de doelen van het Akkoord van Parijs haalt. Duitsland moet zijn klimaat- en energiepolitiek aanpassen en stoppen met het winnen van kolen. Juist met een groene minister van Energie en Klimaat zou dat vanzelfsprekend moeten zijn.

Pieter Pauw is onderzoeker aan de TU/e in Eindhoven.

Je zou er een spectaculaire Hollywoodfilm van kunnen maken. De open kolenmijn Garzweiler is Europa’s grootste bron van CO2. Aan de rand van dit dystopische gapende gat van 28 vierkante kilometer ligt, als boven op een 250 meter hoge klif, het spookdorpje Lützerath. Energiebedrijf RWE wil het dorpje opofferen door verder te graven en mag dat van de deelstaatregering in Düsseldorf en de bondsregering in Berlijn. Honderden demonstranten proberen Lützerath te redden, sommige zijn bereid tot geweld, anderen zelfs om te sterven. Monstrueuze machines van tweehonderd meter lang en honderd meter hoog graven ondertussen gestaag door, beschermd door de ME.

Het is het verhaal van de multinational tegen de kleine man; van miljardenwinst tegen bescherming van het leefmilieu; van de oude economie tegenover de jonge generatie. En van een minister van de Duitse Groenen die de versnelde winning van bruinkool poogt te verkopen als een goed idee – voor het klimaat welteverstaan.

[…]

Kantelpunt

Vroeg of laat zou de strijd om het behoud van de planeet zich gaan toespitsen. Dat gebeurt nu in Lützerath. De demonstranten hebben zich goed voorbereid, de ontruiming kan weken gaan duren. Escalatie ligt op de loer: in meerdere steden in Duitsland wordt inmiddels voor het behoud van Lützerath gedemonstreerd en media wereldwijd pikken het onderwerp op. Deze zaterdag werden duizenden demonstranten verwacht in Lützerath, ook vanuit Nederland.

Laten wij hopen dat dit het kantelpunt is in de strijd tegen klimaatverandering. De Groenen en de Duitse regering in het algemeen moeten hun klimaat- en energiepolitiek aanpassen en stoppen met de winning van kolen. De regels voor de energietransitie moeten vanaf nu worden ingegeven door de wetenschap en door het Akkoord van Parijs, niet door fossiele bedrijven.